kenderes

2019.02.23. 10:30

Két disznótoros étel is bekerült a kenderesi helyi értékek közé

A Helyi Értéktár Bizottság már több mint ötven helyi érték felvételét kezdeményezte a képviselő-testület ülésén – tudtuk meg Bodor Tamás elnöktől.

Daróczi Erzsébet

Így került be például a Szent István úton lévő, több mint 400 méter hosszú védett gesztenyefasor különlegessége és a páratlan szépsége miatt. Vagy a Horthy-túra, amely a település Horthy Miklós kormányzóhoz kapcsolódó emlékhelyeit – Tengerészeti Kiállítóterem, Horthy-kastély, Horthy-család kriptája – járja végig, szintén felvették az épített örökségek közé.

A Horthy-ligetben található I. világháborús emlékmű mellett ott van az értékek között Király László gyűjteménye, a Borház, a Jégverem, a Szent Anna-kápolna, a római katolikus templom mellékoltárának festménye, a Jókai úti motívumos lakóház, a Kakat-ér, az egykori református, valamint a katolikus fiúiskola épülete éppúgy, mint a kocsányos tölgyfa a Toldi–Rákóczi út kereszteződésében, vagy a feszület a Petőfi–Szent István út kereszteződésében.

Az építészeti, természeti értékek mellé recepttel együtt két helyi, disznótoros étel – a májleves és a Trenka-féle sült májas – is bekerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!