hadijáték

2019.02.24. 18:48

Március 2-án újra megelevenedik a szolnoki csata

Közel kétszáz hagyományőrző közreműködésével elevenedik meg az 1849-es szabadságharc tavaszi hadjáratának első jelentősebb ütközete. Lengyel, cseh, osztrák, valamint az ország számos helyéről magyar – gyalogos, tüzér és lovashuszár – hagyományőrzők játszák el a szolnoki csatát ez évben is.

„Élő hadtörténelem Közép-Európa szívében” címmel idén március 2-án eleveníti fel a város az 1849-es tavaszi hadjárat március 5-én zajló szolnoki csatáját.

A helyszín időjárásfüggő: eredetileg a Tisza-partra szervezik a hadijtékot, ám, ha az ártéren a talajviszonyok balesetveszélyesek a lovaknak, úgy a Kossuth téren rendezik meg a hagyományőrző bajvívást. A szervezők – a helyi önkormányzat, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ.

A hagyományosan 15 órakor kezdődő hadijáték előtt 14 órakor a Szabadság téri emlékműnél, 14.15-kor a Lengyel légió utcában található, a Wisoczki József tábornok és a lengyel légió hőseinek tiszteletére állított emléktáblánál tart a város koszorúzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!