szolnok

2019.05.23. 11:30

Újabb fontos szerepekre készül a fiatal színművész

Néhány éve még karaokés bulikon énekelt, ma már a Budapesti Operett Színház tagja. Tavaly megkapta a legígéretesebb fiatal színésznek járó díjat, idén pedig nemzetközi operett-énekversenyt nyert. Különleges útjáról a szolnoki Laki Péter színésszel beszélgettünk.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Beküldött fotó

– Már óvodától kezdve megvolt a kapcsolatom a színpaddal. Mesemondó- és szavalóversenyeken vettem részt, ezekre édesapám készített fel – kezdi Péter.

A színészet iránti rajongás később is megmaradt, így a szolnoki Széchenyi István Gimnázium dráma tagozatán folytatta középiskolai tanulmányait.

A gimis évek alatt barátaival zenekart alapított, a bandában ő gitározott és énekelt. A kamaszkor szélsőséges érzelemvilága azonban rá is nagy hatással volt. Így a jövővel kapcsolatos elképzelései más irányba terelték. A Szegedi Tudományegyetemen tanult tovább, történelemtanárnak készült.

Az éneklés mégis jelen maradt az életében. Gyakran járt barátaival karaokeestekre. Egyre többször kapott dicséretet, pozitív visszajelzést. Időközben a klasszikus zenét is igazán megkedvelte. A nagy áttörést egy fellépés hozta meg számára.

– Egy rendezvényszervező ismerősöm biztosított lehetőséget számomra. Nagy sikerem volt, ez hatalmas lendületet adott. Még jó néhány hasonló esemény következett. Az egyik ilyen rendezvényen figyelt fel rám egy hölgy. Ő ajánlott egy kiváló énektanárt, Bálint Erikát – idézi fel a fiatal színész.

Így az Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola magánének szakán képezte tovább magát. Másfél év után újabb lehetőség körvonalazódott számára, egy országos tehetségkutatón. A Várpalotán rendezett versenyen operett kategóriában is indulhattak a jelentkezők. Mivel a klasszikus ének ekkor már közel állt hozzá, adott volt az irány.

Alázattal és minden energiámat beleadva játszom el a rám bízott karaktereket
Fotó: Beküldött fotó

Az ifjú tenor fődíjas helyezést ért el. Nyereménye egy háromhetes operettmusical kurzuson való részvétel volt. A képzésen olyan művészek tanították, mint Falusi Mariann és Peller Károly. A tanfolyamot gálaműsorral zárták. A sikeres bemutatót követően Somogyi Szilárd rendező meghívta Pétert az Operett Színház stúdiójába egy pótfelvételire.

A meghallgatás sikeres volt, a fiatal tehetség számára pedig már egyértelmű volt, merrefelé kíván majd haladni az életben. 2013-tól vált hivatalosan az Operett Színház tagjává. A kezdeti kisebb és csoportos szerepeket követően nagyszínpadi darabokban, főbb karakterek bőrébe bújva is bizonyíthatott. Az addig távolról csodált művészek hirtelen kollégákká váltak.

– Amikor jó néhány éve először Homonnai Zsolt vagy Oszvald Marika oldalán állhattam a színpadon, az öröm mellett nem kevés félelmet is éreztem. És persze nagy volt a teljesíteni akarás vágya.

– Az mindig visszaigazolás számomra, ha rám bíznak egy szerepet. Ennek az értékét viszont meg kell becsülni. Alázattal és minden energiámat beleadva játszom el a karaktert.

A fiatal színész volt már Bóni a Csárdáskirálynőben, Nyegus a Víg özvegyben, de Zwickli Tóbiásként is láthatta a nagyérdemű a Mária főhadnagyban. Péter szerint minden szerep, így a kisebbek is segítik a fejlődését. Sokat tanul a próbák, fellépések alatt, kollégái véleményét pedig bármelyik helyzetben hasznos tanácsként fogadja. Színésztársaival jó kapcsolatot ápol, szívesen dolgoznak együtt vele.

Ahogy fogalmaz, nem szeret megúszásra játszani, munkájában pontosságra törekszik. Amit pedig környezete is maximálisan elismer. Többek között ez volt az egyik oka annak, hogy tavaly ősszel megkapta a Marsallbot díjat.

Az elismerést minden évben a magyar operett napján adják át az évad legígéretesebb fiatal tehetségének. Színészi, énekesi adottságainak méltatása mellett Lőrinczy György – az akkori főigazgató – külön kiemelte Péter színházi munkához való hozzáállását is.

– Ez a mondat jelentette az igazi visszaigazolást. A kollégák részéről szintén egyöntetű megerősítést kaptam, ami ugyancsak jólesett. A Marsallbot 2018 igazi ajándéka volt számomra.

Péter az új évben is töretlen energiákkal halad előre. Részt vett a Komáromban megrendezett Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyen, ahol első helyezést ért el. A fiatal színész bonviván kategóriában bizonyított, emellett a közönségdíjat is bezsebelhette.

Kollégája, a szintén figyelemre méltó tehetségű, vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long hasonlóan kimagasló teljesítmény nyújtott, így a legjobbnak járó díjat megosztva vehették át.

– Nagyon jó hangulatú verseny volt, klassz csapat gyűlt össze. Az egészséges versenyszellem persze jelen van, de az tévhit, hogy ellenséges légkör uralkodna az indulók között. A megosztott első hely pedig teljesen érthető. Eltérő területeken vagyunk erősek, így nehéz volt összehasonlítani a teljesítményünket. Igazságos döntés született.

Laki Péter az év második felében sem fog unatkozni. Számos produkcióban láthatja majd őt a közönség. S hogy milyen további célokat tűz ki maga elé, az a „jövő zenéje.” Ám minden bizonnyal hallunk még a fiatal színész sikereiről.

Jól forgatja a fakanalat is

Némi pihenésre Péternek is szüksége van a feszített időszakok után. A családdal és a kedvesével töltött idő képes őt igazán kikapcsolni. Szívesen látogat fürdőkbe, emellett a gasztronómia is közel áll hozzá. A történelem iránti szeretete máig megmaradt, így előfordul, hogy dokumentumfilm nézés közben készít el valamilyen fogást. A Távol-Kelet ízvilágát különösen kedveli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!