Mezőtúr

2019.12.03. 16:30

Arany minősítéssel ismerték el a Vadvirág Népdalkört

Kimagasló eredményt ért el a túri Vadvirág Népdalkör a közelmúltban, a IX. Kádár Ferenc Népzenei Fesztiválon. A formáció arany minősítéssel térhetett haza.

Szabó Lilla Laura

Idén ünnepelte megalapításának tizedik évfordulóját a Vadvirág Népdalkör

Fotó: Biró László Lajosné

Vezetőjük, Biró László nagyon büszke a csapatra.

– 2009-ben alakultunk, vagyis pontosan tíz éve. Ennek tiszteletére szerveztünk egy ünnepséget, amelyre jó néhány vendég érkezett a környékről és még a határon túlról is. Az elismerés egy külön ajándék erre a jubileumi alkalomra – mondta.

Idén ünnepelte megalapításának tizedik évfordulóját a Vadvirág Népdalkör
Fotó: Biró László Lajosné

A fiatal citerás 2011-ben lépett be a dalkörbe, akkor vette át a szervezési és vezetői feladatokat. Persze minden döntést közösen és egyetértésben hoznak. Az elmúlt években számos szép eredményt értek már el, KÓTA-minősítést is szereztek. Ezek közül jó néhány Dévaványához kötődik.

– A kezdetektől részt veszünk az eseményen. Az első itteni fellépésünkön kaptuk meg az eddigi legnagyobb elismerésünket a zsűritől. A különdíjas oklevelet a mezőtúri népzenei hagyományok értékeinek színvonalas bemutatásáért állították ki nekünk. Hatalmas büszkeség ez – idézte fel László.

A dalkört leginkább asszonyok alkotják, ő az egyedüli férfi, aki citerán kíséri a hölgyek énekét. A kilenctagú lelkes csapat legfiatalabb tagja maga László, a legidősebb pedig egy nyolcvanhárom éves hölgy. A próbákat általában nála tartják. Ennek pedig egyszerű oka van. Csak vasárnaponként nyílik lehetőségük találkozni, olyankor pedig a legtöbb intézmény és terem zárva tart. De ők nem bánják ezt, hiszen a próbák így igen családias hangulatban telnek. A zenében és a dalokban teljesen eltűnnek a generációk közötti határok, örömmel dolgoznak együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!