fiatal tehetségek

2020.08.28. 20:00

Kaposvárról érkeztek hallgatók a szolnoki színház társulatához

A Szigligeti Színház deszkáin tanulhat az idei évadban a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának két negyedéves színészhallgatója. Míg Pertics Villő három, Posgai Márton négy színdarabban alakíthat kisebb-nagyobb szerepeket. A fiatal tehetségek a napokban költöztek be a színészlakásokba, velük beszélgettünk eddigi tapasztalataikról és jövőbeni terveikről.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Fodor Orsolya

– Miért éppen Szolnokot és a Szigligeti Színházat választották az éves gyakorlatra?

Pertics Villő: – Gyermekkoromban, szolnoki rokonaim látogatása során gyakran jártunk a Szigligeti Színházba. Még egészen kicsi voltam, amikor láttam a Twist Olivért Radó Denise rendezésében. Emlékszem, ahogy ültem a nézőtéren, és azt mondtam: „Na jó! Én is játszani szeretnék, színésznő szeretnék lenni!”. Ebben pedig partner volt a Szigligeti Színház is.

Posgai Márton: – Osztálytársak és jó barátok is vagyunk, így arra jutottunk, hogy közösen szeretnénk eltölteni az első gyakorlati évünket, ezért örültünk a lehetőségnek.

– Honnan vezetett az út a kaposvári egyetem színészet szakára?

P. V.: – Mindketten budapestiek vagyunk. Én az egyetem előtt a Földessy Margit színiiskolájába jártam. Körülbelül nyolc-kilenc éves lehettem, amikor rájöttem, hogy ezt szeretném csinálni.

P. M.: – Nekem viszonylag későn, tizennégy éves korom környékén jött a gondolat. 2012-ben édesanyám beíratott egy színjátszó táborba, de csak azért, mert nem tudott velem mit kezdeni nyáron. (mosolyog) Ott ragadtam egészen sokáig, de még ekkor sem volt hosszú távú tervem a színjátszással kapcsolatban. Kellett még legalább négy év, mígnem azt mondtam, hogy szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni. Felkészítettek a felvételire, majd bekerültem az egyetemre.

– Kaposvárott ki az osztályfőnökük? Milyen képzést kaptak eddig?

P. M.: – Bozsik Yvette és Bakos-Kiss Gábor az osztályfőnökünk. Bakos-Kiss Gábor a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színháznak is dolgozik, így az osztályból többen kerültek oda gyakorlatra. Bozsik Yvett pedig a Nemzeti Színházzal áll szorosabb kapcsolatban, ezért az osztály mindkét helyen, plusz Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban is lehetőséget kapott.

P. V.: – Nagyon sokféle óránk van és különböző vizsgáink, mint Shakespeare-vizsga vagy Csehov-vizsga, ezekre különböző tanárok készítenek fel bennünket. Van színészmesterség, zenészmesterség, sőt szamurájóránk is volt. Előfordult, hogy Bozsik Yvette társulatának darabjait is megcsináltuk úgy, hogy mi zenéltünk is alá.

Fotó: Fodor Orsolya

– Mit tapasztaltak, mennyire fogadókészek a társulatok az egyetemi hallgatók iránt?

P. M.: – Eddig mi a kaposvári Csiky Gergely Színházban és a Nemzeti Színházban játszottunk, ahol szívesen fogadtak minket.

P. V.: – Valóban nem sok tapasztalatunk van még ebben, eddig a kaposváriban és a Nemzetiben volt szerencsénk játszani.

Fotó: Fodor Orsolya

– És itt, Szolnokon?

P. M.: – Néhány napja érkeztünk csak Szolnokra, és költözünk be a színészlakásokba. Nagyon jól elbeszélgettünk az itt lakó művészekkel. Kedvesek, segítőkészek. Sőt, volt olyan, aki még a lámpát is segített fölszerelni.

P. V.: – Igen, amikor költöztünk, jöttek sorban, hogy miben segíthetnek, nagyon aranyosak, kedvesek. Jólesik a törődés.

– Hány előadásban láthatja önöket a szolnoki közönség? Melyek ezek?

P. V.: – Három előadásban vagyok benne. A Bakaruhában című darabban, melyet a Szín-Mű-Helyben mutatunk be, ezt hétfőn kezdtük próbálni. Szabó Magda Régimódi történetében szereplünk még mindketten, illetve a Déryné ifiasszonyban.

P. M.: – Én ezen kívül még az Egy csók és más semmiben is játszom majd. Mondhatni, mély vízbe dobtak bennünket, de egyáltalán nem bánjuk.

Pertics Villő és Posgai Márton már az első szolnoki bemutatójukra, a Bakaruhában című színdarabra készülnek
Fotó: Fodor Orsolya

– A jövőben milyen szerepekben, milyen típusú előadásokban tudják magukat elképzelni?

P. V.: – Egyelőre nem tudom, de az biztos, hogy jelenleg még a próza közelebb áll hozzám, mint a zenés darabok. Utóbbiban nem sokat szerepeltem még, de természetesen ki szeretném ezt is próbálni, mint még nagyon sok mindent.

P. M: – Nekem sem eldöntött még, viszont az biztos, hogy mivel az Egy csók és más semmi című darabban játszom majd, már most felvettem a kapcsolatot Rimóczi Mónika korrepetítorral, mert szeretnék megtanulni zongorázni, és persze a dalokat is gyakorolni.

– Két év múlva diplomáznak. Diploma után fővárosi vagy vidéki színházban képzelik el a jövőt?

P. M.: – Nincs konkrét tervem. Szerintem az a fontos, hogy olyan közegbe kerüljön az ember, ahol teret adnak neki, tudja művelni a szakmáját. Főleg az elején nagyon fontos, hogy minél több tudást magunkba tudjunk szívni.

P. V: – Ebben teljesen egyetértek Marcival, a lényeg, hogy minél több tapasztalatot szerezhessünk színészként.

Fotó: Fodor Orsolya

– Mit látnak, mennyire telített most a szakma? Milyen lehetőségek vannak egy fiatal előtt?

P. V.: – Nagyon telített a szakma, de azt gondolom, szorgalommal, tehetséggel és kitartással célt lehet érni.

P. M.: – Szerintem kell hozzá egy nagy adag szerencse is. Nagyon szeretem olvasni a színészinterjúkat a régiektől egészen a mostaniakig. Sokan mondják, hogy mekkora szerencséjük volt, mert akkor és ott, mondjuk egy szerepben észrevette, felfedezte őket valaki. Ezeket nem lehet előre megjósolni, csak reménykedni lehet.

– A színpad mellett a televíziós vagy filmszerepek mennyire vonzóak? Van-e lehetőség mindezeket kipróbálni?

P. V.: – Mivel az osztályunknak van egy közösségi oldala, sokan megkeresnek minket, például különböző casting-cégek. Sorozatok, filmek válogatóira hívják azokat, akik megtetszenek nekik.

Fotó: Fodor Orsolya

– Ki a példakép a pályán? Van egyáltalán ilyen?

P. M.: – Konkrét példaképem nincs, de a régi nagyok mentalitása, hozzáállása a szakmához példaértékű számomra. Például Őze Lajos, Márkus László, Latinovits Zoltán vagy Sinkovits Imre. Az átütő személyiségük, az ízig-vérig színházszeretetük és a szakmai alázatuk számomra lenyűgöző.

P. V.: – Nekem sincs konkrét példaképem, de számos kiváló színészt, színészhallgatót tudnék felsorolni, akiknek az alakításai nagy hatást gyakoroltak rám.

– Van-e valamilyen szerepálom?

P. V.: – Ibsen Nórája már gyermekkorom óta nagy álmom. Amikor elolvastam, eldöntöttem, hogy ezt én majd egyszer el szeretném játszani. De gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.

P. M.: – Vidnyánszky Attila rendezésében szerepeltünk az Ember tragédiájában, a Nemzeti Színházban. Csodálatos a szöveg, amit megismertem a próbafolyamat alatt. Rájöttem, hogy egyszer én még szeretnék ezzel foglalkozni. Leginkább Lucifer szerepe ragadott meg, hiszen olyan gyönyörű gondolatai vannak. Az más kérdés, hogy erre lesz-e lehetőségem, de ez még a jövő zenéje.

Fotó: Fodor Orsolya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!