macimúzeum

2020.12.02. 14:00

Újjávarázsolják a neves biológus oktatói székét Rákóczifalván

Újabb különleges bútorral gyarapodik a falvai Macimúzeum Rákóczi-szobája. Balázs Antal restaurátor, az intézmény vezetője jelenleg egy olyan szék felújításán dolgozik, melyen egykor Huzella Tivadar orvos, biológus, neves rákkutató foglalt helyet.

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

A nagyváradi születésű Huzella Tivadar (1886–1950) ugyan nem járt Rákóczifalván, unokája, Hu­zella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes viszont annál inkább: zenei tábort tartott itt a fiataloknak. Ekkor ismerkedett meg a múzeummal, az ott összegyűjtött értékekkel. Így amikor haláleset kapcsán felszámolta szülei egykori lakását, Balázs Antaléknak ajánlotta fel az ott őrzött régi széket, melyet annak idején nagyapja használt, mikor egyetemen oktatott.

Papi Bernadett utazott Budapestre elhozni a bútort.

– Péter szólt, hogy a pincében is vannak nagyon régről megőrzött további székek is, nézzük meg, és amit arra érdemesnek találunk, azt vigyük el. El is hoztuk őket, igaz, nem voltak olyan jó állapotban, hiszen ez egy szenes-fás pince volt, ide hordták le a lomot, lesz tehát munka a bútorokkal – számolt be róla Bernadett.

Balázs Antal jelenleg is a Huzella-szék felújításán dolgozik.

– Százhúsz-százharminc éves bútorról van szó, egy amerikai stílusú tölgyfa forgószékről. Már letakarítottam, de lesz vele munka – állapította meg.

Balázs Antal már dolgozik a nevezetes szék helyreállításán. A megszépült bútordarabot nemsokára a múzeum látogatói is megtekinthetik
Fotó: Mészáros János

– Ezt is ki fogjuk állítani a Rákóczi-szobában, hogy helyi nevezetességként megtekinthető legyen. Több értékes régiséggel együtt ez is Rákóczifalva turisztikai erejét növelheti – hangsúlyozta a restaurátor.

A Macimúzeum jelenleg zárva tart. Nem csak a vírushelyzet miatt, hanem mert azt az épületet is felújítják, átalakítják. A régiségek gyűjtése, felújítása azonban ez idő alatt is töretlenül zajlik. A szék egyébként a Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány projektjeként újul meg. A 2018-ban alapított szervezet ugyanis küldetésének tekinti a kulturális örökségek megőrzését is.

Az értékőrzést tekintik legfőbb feladatuknak

A Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány olyan értékek megőrzését karolta fel, mint a hírportálunkon is bemutatott, régi bútorban talált ősi búza, a Wodianer sírkő, vagy a József főherceges szentkép. A szervezet kezdeményezte a múzeumi Rákóczi-szoba kialakítását, a hajdani kastély helyén Rákóczi-emlékhely létesítését, a Szent Flórián tér létrehozását, továbbá a 100 éves gyógyvizek értékként való számon tartását. És persze régi tűzoltó fecskendők restaurálását is szívügyüknek tekintik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!