Galériával és videóval

2021.07.29. 19:00

Fazekas alkotásokból nyílt kiállítás a Szolnoki Galériában

A kiállítás augusztus 29-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

Szoljon.hu

Csodás alkotásokból nyílt meg a XV. Alföldi Fazekas Triennálé szolnoki kiállítása július 29-én, csütörtökön a Szolnoki Galériában. A megjelenteket dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója köszöntette. A tárlatot Nagy-Pölös Andrea, a Hagyományok Háza néprajzkutató munkatársa nyitotta meg, aki először megköszönte, hogy visszatérhettek a megyeszékhelyre.

Beszédében méltatta Jász-Nagykun-Szolnok megyét, ahol elmondása szerint mindig lehetőség volt arra, hogy olyan fazekasokat képezzenek, akik közül többen is szerepelhettek az itteni kiállításokon. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is folytatódik majd.

Nagy-Pölös Andrea beszédében szinte mindegyik alkotó kiállított műveiről szót ejtett. Közöttük több megyebelivel is találkozhatunk. A „listán” megtaláljuk Nagyné Török Erzsébet (Tiszafüred), Szűcs Andrea (Tiszafüred), Bihary Kamilla (Mezőtúr), Patkós Erika (Mezőtúr), Balogh Ibolya (Mezőtúr), Biharyné Zoltán Emese (Mezőtúr), Gonda István (Mezőtúr), Gulicska Ágnes (Cegléd) és Dankóné Angyal Kornélia (Abony) nevét is.

Szót ejtett a járványhelyzet pályázatra gyakorolt hatásáról is. Mint mondta, a témát eredetileg a fazekasoknak a múzeumok látogatása során megszerzett tapasztaltai adták volna, mindezt azonban keresztülhúzta a koronavírus-járvány, hiszen a múzeumok zárva voltak. Végül az ihletet a pályázóknak könyvekből, szakirodalmakból kellett megszerezniük odahaza, a pályaművek benyújtásakor pedig fel kellett tüntetniük, honnan született az ötlet.

A kiállítás augusztus 29-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!