együttműködési szerződés

2021.07.18. 12:30

Megerősítette kapcsolatát a hat kürti testvértelepülés

A Kürtök összefogása 1994-re datálódik, a megyénkbeliek 2001-ben csatlakoztak a szövetséghez.

P. Pusztai Nóra

Újabb együttműködési szerződést írtak alá Erdőkürt, Hejőkürt, Tiszakürt, Hidaskürt, Csallóközkürt és az Érsekújvár járásbeli Kürt település képviselői. Dr. Kiss Györgyné, Tiszakürt polgármestere elmondta: a barátságon alapuló testvértelepülési kapcsolatot hatévente megújítják, így történt ez a napokban is. A Kürtök összefogása 1994-re datálódik, a megyénkbeliek 2001-ben csatlakoztak a szövetséghez.

– Az évben is nagy árvíz volt. Anélkül, hogy a többi település ismert volna bennünket, gyűjtést szerveztek nekünk, mert úgy vélték, Tisza-partiként mi is veszélyben vagyunk. A felajánlott pénzösszeggel végül Nagyrévet segítettük – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Kiss Györgyné.

2006-ban további két magyarországi falu, Erdőkürt és Hejőkürt csatlakozott a szövetséghez. Az együttműködés alapvetően egymás megsegítésére, a kultúra ápolására és a sportra vonatkozott. Meg is alapították a Vándorserlegek Kupáját, a nemzetközi találkozók alkalmával futballmérkőzéseket szerveznek, a serleget egy évig a győztes birtokolhatja. A járványhelyzet miatt a tavalyi és az idei összejövetel is elmaradt, a település vezetői viszont a szerződés megújítása miatt a szlovákiai Kürtön találkoztak.

– Hatévente újra és újra aláírjuk a megállapodást, illetve ha szükséges, ki is egészítjük azt. Most például azzal, hogy az Európai Unió által finanszírozott projektekben a kölcsönös részvétel lehetőségét megvitatjuk, tájékoztatjuk egymást olyan programokról, melyek még inkább előremozdítják a határon átívelő együttműködést – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!