Galériával

2021.07.07. 11:25

Táborozó diákok látogatták meg Abony neves épületeit

A kúriák mellett a helyi zsinagóga történetét is megismerhették a táborozó diákok.

Hartai Gergely

Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely négyrészes rendezvénysorozatra pályázott az Agrárminisztérium felhívására, amelyen támogatást nyert a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, megismertetésére. Ennek első programja az ingyenes helyismereti és helytörténeti tábor, mely ezen a héten zajlik a városban. Az általános iskolás diákok egyebek mellett nemesi házak és kúriák padlásait, pincéit és rejtélyeit ismerhetik meg. Az évek óta népszerű programsorozatból idén sem hiányozhatott a templomtorony-látogatás és a helyi falumúzeum.

– Az idei tábor szervezésénél olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy a pályázatnak köszönhetően sokkal több gyereket tudtunk bevonni, mint korábban. Ezúttal negyven iskolással vágtunk neki a programoknak – tájékoztatta hírportálunkat Markó Ferenc.

A város helytörténet-kutatója elmondta, hétfőn játékos-ismerkedős programmal indítottak a nebulók. Később a katolikus templom tornyába vezetett az útjuk, ahonnan pazar kilátás nyílik a településre.

– A csapatnak bemutattam a zsinagógát, jártunk a közeli Ungár-házban, a padlásra is felmentünk. Lesétáltunk az épület pincéjébe, ahol a nyolcvanas években még diszkó üzemelt, és az akkori díszlet egy része ma is látszik a falakon – folytatta a szakértő.

Kedden a falumúzeum tárlatával ismerkedtek a gyerekek, miután az épülettel szemben álló Kostyán-kúriába is elkalauzolták őket a szervezők. A múzeum kézműves napján többek között a fafaragás fogásait sajátították el a fiatalok, de a népi játszótér eszközeit szintén kipróbálhatták.

Markó Ferenc hozzátette, egy abonyi vendéglőben is vendégeskednek a gyerekekkel, hogy eltanulják a pogácsakészítés fortélyait.

– Csütörtökön Hollókőre megyünk, ám sajnos a vár felújítás miatt nem látogatható. Így hát arra gondoltunk, hogy egy környező romvárat tekintünk meg – összegezte mondandóját a helytörténet-kutató.

A pénteki zárónapon a tervek szerint a város történetével kapcsolatos szabadulós játékkal kedveskednek a gyerkőcöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!