Videóval

2021.08.10. 13:55

Bartók 140: portugál alkotás is helyet kap a szolnoki tárlaton

Bartók Béla születésének 140. évfordulójára nyílik kiállítás csütörtökön a szolnoki Damjanich János Múzeumban. A világhírű zeneszerző tiszteletére rendezett grafikai tárlat az időszaki kiállítások termében fogadja majd a látogatókat.

Hartai Gergely

Fotó: Kiss János

– Száznegyven éve született Bartók Béla, s a jeles évforduló apropóján azon gondolkodtunk, mit tudnánk ehhez az alkalomhoz hozzátenni. Ekkor tűnt fel, hogy amikor születésének századik évfordulóját ünnepelte a magyar képzőművészet és a kulturális élet, elkészült egy mappa „Hommage á Bartók” címmel. Ebből az anyagból a szolnoki múzeum gyűjteményébe bekerült egy teljes sorozat, ám ezt akkor nem állították ki – ismertette legújabb kiállításuk háttértörténetét a keddi tárlatrendezésen dr. Horváth László.

A Damjanich János Múzeum igazgatója elmondta, a csütörtök délután 16 órakor nyíló kiállításuk anyagai elsősorban grafikák, nyomatok, melyeket a 70-es évek magyar képzőművészetének legnevesebb alakjai hívtak életre.

– Nagy büszkeség számunkra, hogy az intézmény raktárában ilyen nagyszerű anyag található, amellyel méltó emléket állíthatunk Bartók Bélának. Annál is inkább, mivel a zeneszerző hatása és szellemisége a mai napig él a világban. Felfigyeltem rá, hogy más kontinensen működő szimfonikus zenekarok is előveszik a műveit, és nemcsak azért, mert magyar vendégkarmesterük van, hanem mert

Bartók munkássága valóban elmaradhatatlan része a világ zeneirodalmának

– hívta fel a figyelmet a múzeumigazgató.

A kiállítás szakmai részleteiről és a grafikai alkotások hátteréről Képiró Ágnes művészettörténész beszélt az időszaki kiállítások termében. Mint mondta, Barcsay Jenő, Csohány Kálmán és Korniss Dezső csak néhány név abból a harminc alkotóból, akiknek egy-egy grafikájával találkozhat a művészetszerető közönség.

A Szolnokon eddig még ki nem állított alkotásokat szeptember tizenkettedikéig láthatják az érdeklődők.

A Bartók 140 kiállítás kurátora arról is szót ejtett, hogy az intézmény képzőművészeti gyűjteményének egyik kuriózuma az „Hommage á Bartók” címmel 1978-1979-ben száz példányban megjelent mappa, amely a Művészeti Alap és a Magyar Népköztársaság Párizsi Nagykövetsége Sajtóirodájának közös kiadásában jelent meg. A válogatás azzal a céllal jött létre, hogy vizuálisan megjeleníthetővé tegye azt az üzenetet, melyet a bartóki muzsika és szellemiség annak a kornak az embere számára üzenhet, amikor a mappa keletkezett.

– Az „Hommage á Bartók” mappa kiállításon először a budapesti Vigadóban szerepelt 1981-ben, Bartók Béla születésének a századik évfordulóján. Többségében olyan alkotásokat láthatunk itt, amelyek abban az időszakban újnak számítottak a hazai képzőművészetben, a művek zömében szitanyomattal készültek – tette hozzá Képiró Ágnes.

Majd kiemelte, a sorozatban egy „kakukktojás” is helyet kapott.

– Az egyik Franciaországban élt magyar származású alkotónak egy portugál hölgy lett a felesége, az ő műve is látható lesz a kiállításon. Azt gondolom, ritkaságszámba megy Szolnokon, hogy portugál művész munkája is megjelenik nálunk – összegezte mondandóját a szakértő.

A rendhagyó tárlatban egyebek mellett Beöthy István, Kass János, Kádár József, Martyn Ferenc, Székely Vera, Szenes Árpád, Maria Helena Vieira da Silva, valamint Vincze Balázs grafikái jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!