Szolnok

2021.08.22. 07:00

Megalakulásának jubileumát ünnepli a kórus

Az egyházzene alkotásaiban gyönyörködhettek a napokban a görögkatolikus templomban a Musica da Vinci kórus műsorának hallgatói.

Szathmáry István

A görögkatolikus templomban mutatták be műsorukat

Forrás: Beküldött fotó

A programban korábbi évszázadok művei mellett számos huszadik századi darab is elhangzott, tanúsítva a hittől ihletett zene ma is élő voltát. A program kezdetén Rigó Éva karvezető, a Verseghy Ferenc Gimnázium egykori zenepedagógusa köszöntötte a rendezvény házigazdáját, Szkiba Tibor görögkatolikus parókust, majd a hely szelleme előtt tisztelgésként a Valóban méltó dicsérni téged… című bizánci ének hangzott el a kórus előadásában. Az eseményen külön élményt jelentett a hallgatóság számára az ötödik evangélistaként is számon tartott Johann Sebastian Bach hosszas tapssal megköszönt áriája és korálja.

A most tízéves kórus létrejötte közvetve Leonardo da Vinci, a nagy reneszánsz polihisztor nevéhez fűződik. Rigó Éva karnagy 2011-ben figyelt fel egy Vinciből, Leonardo szülővárosából érkező kórusfesztivál-felhívásra, s annak hatására toborzott össze ismerőseiből, tanítványaiból az ország különböző városaiból számos énekelni szerető és tudó embert.

Első fellépésük Vinciben volt, azóta sok hazai és külföldi helyszínen énekeltek: Szolnok, Sátoraljaújhely, Miskolc, Budapest, Borsi, Krakkó, Czestochowa, Turku, Vinci, Sankt Lambrecht, Murau jelzik előadókörútjuk állomásait.

Akár országunk kórusának is lehet őket tekinteni, mivel előadásaikra különböző hazai városokból jönnek, sőt van két finn tagjuk is.

Rigó Éva karnagy elmondása szerint a volt tanítványok szívélyes együttléte, a muzsika szeretete, a jó társaság és a nagyszerű művek jelentik éltető erejüket.

A görögkatolikus templomban mutatták be műsorukat
Fotó: Beküldött fotó

A tizenhat-tizennyolc fő közötti létszámú kórus maga fedezi költségeit, s általában kéthavonta tartanak Budapesten próbát.

Szolnokon szeptember 25-én lépnek fel ismét, amikor a Verseghy könyvtárban megalakulásuk tízéves évfordulójára jubileumi koncertet adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!