Galériával

2021.08.24. 14:40

Tizenkét darabbal készül az új évadban a Szolnoki Szigligeti Színház

Csodás környezetben, a Tiszavirág hídon, egy jó hangulatú fotózással vette kezdetét a Szolnoki Szigligeti Színház évadnyitó társulati ülése kedden délelőtt. A rendhagyó módon nem az Agórában, hanem a DOKK Teraszon megtartott évadnyitón elhangzott, hogy hat helyett tizenkét darabbal készül a társulat a következő évre.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

– Új év, új lendület, új színház. Ez a hármas vezérli az életünket ebben az évadban – szögezte le Barabás Botond, a színház két hónapja kinevezett, új igazgatója a keddi évadnyitón.

Mint megtudtuk, a társulat egy dolgos nyáron van túl, hiszen már az előző évad végén elkezdték előkészíteni az újat. Például több közös projektet is indítottak a város kulturális intézményeivel, és bemutatták az Emlékem vagy című koncertet a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közösen a Tisza-parton. Azóta is járják a vidéket ezzel a produkcióval.

Az első színházi bemutatóra pedig a múzeum udvarán került sor, ahol a közönség már megtekinthette A csapodár Madárka című előadást Csiszár Imre rendezésében a Nyári Színház keretében. Ez a darab a Színműhely műsorát gazdagítja majd az új évadban.

Folyamatosan zajlanak a próbák a Szolnoki Művésztelepen, ugyanis itt mutatják be szombaton a Lúdas Matyit.

Ez az előadás az évad során a nagyszínpadon is látható lesz. A zenés mesejátékot Nagy Orbán, a Szatmárnémeti Északi Színház igazgatója rendezi. A díszletet és a jelmezeket Kupás Anna Mária tervezi, a darab koreográfusa Darabos Péter, vendégművésze pedig Stelly Zsófia.

Ezenkívül öt bemutató várható még az új évadban a színház nagyszínpadán. Szeptember 17-én mutatják be a Kulcskeresők című tragikomédiát, amit Csiszár Imre rendez, vendégként pedig Mihályfi Balázs és Széles Tamás vesz részt a produkcióban.

– Amikor a vendégeket kerestük, arra törekedtünk, hogy olyanokat hívjunk Szolnokra ebben az évadban, akiknek volt már valamilyen köze ehhez a városhoz, például vagy innen indult a pályájuk vagy nagyon hosszú éveket töltöttek itt – hangsúlyozta Barabás Botond.

Másodikként a Black comedy című komédiát tűzik műsorra a nagyszínpadon, Szurdi Miklós rendezésében. A díszlet és a jelmezek megtervezése Fekete Mónika feladata lesz, a főszerepet pedig Ónodi Gábor játssza.

Ezután majd a Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés vígjátékot mutatják be, Vida Péter rendező, Tóth Kázmér díszlettervező, Füzér Ani jelmeztervező és Gyenes Ildikó koreográfus részvételével. A vendég előadó pedig Szél Noémi lesz.

A következő bemutató a Sirály című komédia lesz, amit Székely Kriszta rendez, a színészek között pedig szerepel Csákvári Krisztián, Bíró Panni és a Martfűi rémből ismert, Hajduk Károly. A díszleteket Cseh Renátó készíti, a jelmezeket pedig Pattantyus Dóra. Ebben a darabban Radó Denise-t láthatjuk egy nagyobb szerepben.

Utolsó nagyszínpadi bemutatóként ebben az évadban A víg özvegyet láthatja majd a közönség. A nagyoperettet Szinetár Miklós rendezi, és játékmesterként megjelenik Aczél András is, a díszletet pedig Horesnyi Balázs készíti. Az előadásban részt vesz a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is Kanai Toshifumi és Cser Ádám karnagyok vezetésével.

– Már a Sirály című produkcióban is megjelennek a főiskolások, és ebben a darabban is szerepelnek fiatalok a zeneakadémiáról: Veres Róbert, Szeleczki Artúr és Somogyi Lili – részletezte Barabás Botond.

Ez a két produkció már mutatja, hogy mi a célunk, kinyúlni a fiatalság felé, és behozni őket a színházba.

– A későbbiekben szeretnénk fiatalokkal bővíteni a társulatot, ami nagyon tehetséges, illetve erős, de kell egy kis dinamika, és a fiatalokban érzem erre a lehetőséget – fejtette ki az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a Színműhelyben szeptember végétől újra bemutatják a Csapodár madárkát, majd Az öldöklés istenét láthatják az érdeklődők. Ezt Sorin Militaru rendezi, míg a díszletet és a jelmezeket Cristian Marin készíti, ugyanis a színház új vezetője fontosnak tartja a nemzetközi kapcsolatok erősödését is.

– Ebben nagy segítség, ha társulnak hozzánk vagy elfogadnak partnernek olyan színházak, amik ezen a téren már előrébb járnak. Úgy gondolom, a román színház nagyon erős európai szinten is – világított rá Barabás Botond.

A Színműhelyben az Ember, ember és ember című darabot is bemutatják, amit Verebes István rendez, a díszletet Mira János, a jelmezeket pedig Cserényi Nóra álmodja a színpadra. A produkcióban Mészáros István is szerepel.

Tavasszal az Őszi szonátát láthatják a nézők a Színműhelyben Pataki András rendezésében. Ennél a darabnál Györgyi Anna lesz a vendég, aki Pertics Villővel játszik. A jelmezeket Szélyes Andrea tervezi.

Barabás Botond az évad utolsó darabja kapcsán elmondta, szeretnének a Színműhelyben megvalósítani egy összeállítást a zanzásított érettségi tételekből.

– Idén az Antigoné az, amivel elkezdjük ezt a sorozatot. Ez az a műfaj, ami annyira nem baráti a pedagógusoknak és a diákoknak, ezért mi egy más környezetben és más helyszínen szeretnénk közelebb hozni ehhez a nehezebb témához a fiatalokat. A darabot Hajdú László rendezi majd – fűzte hozzá az igazgató.

– Emellett a Színműhely megerősödik egy összművészeti szállal is Turczi István irodalmi és képzésvezetőnek köszönhetően, így hétfőnként újra lesz Szigligeti Kanapé neves vendégekkel. Mindenfelé szeretnénk nyitni, ami a művészethez kapcsolódik, így az oktatás felé is. A Debreceni Egyetem pozitív visszajelzést adott arra a kérésünkre, hogy a helyi campuson elindíthatjuk a felsőoktatást drámaírás és művészeti menedzsment szakon, ami szintén Turczi Istvánnak köszönhető – tudtuk meg a színház vezetőjétől.

– Megpróbáljuk a szolnoki színházat egy olyan színházzá varázsolni, amely állandó társulattal bír, és a tagjai fontosak, valamint ki tudnak bontakozni – mondta Szalay Ferenc polgármester az évadnyitón elhangzó beszédében.

– A színház szóljon egy térségről, ne csak Szolnokról, legyen népszínház, hogy minél több ember térjen be oda. Néhány napja megtelt a Tisza-part a szimfonikus zenekar és a Neoton együttes közös koncertjén. Ebből az következik, hogy igenis van igény a kultúra mindenféle formájára, de nagyon magas színvonalon. A színháznak is ez kell, hogy legyen a küldetése.

Mindig nagyon magas minőséggel működött, de ha lehet, működjön még egy kicsit többel.

– A következő jó néhány év alapfeladata kell legyen, hogy meg tudjuk célozni az Európa kulturális fővárosa címet. Biztos vagyok benne, hogy a mai szolnoki kulturális élet színvonala, minősége, színei a palettán, megvannak ahhoz, hogy ezt a vidék erejével összerakva, el lehessen indulni ezen a pályán. Ennek két fő húzó lova a szimfonikus zenekar és a Szigligeti színház – mutatott rá a városvezető.

Az évadnyitó ülés egy nagyobb szünet után a Black comedy és az Ember, ember és ember olvasópróbájával folytatódott.

Személyi változások is történtek

Barabás Botond a társulatban történt személyi változásokról is beszélt az évadnyitón. Idén elbúcsúztak Jankovics Annától, aki Kecskeméten folytatja színészi karrierjét. A színház gazdasági vezetésében is változás történt, ugyanis Kántor Andrea helyét Bikfalvi Tünde vette át, és miután Magyar Tivadartól is elköszöntek, dr. Fancsali Ágnes viszi tovább a jogi osztályt.

Új kollégaként került a színházhoz Vörös Róbert dramaturg és Márkó Eszter művészeti munkatárs. Sajtóreferensként segíti a társulat munkáját Tompa Zsuzsanna, és a titkárság is bővült egy férfivel, Andriszek István személyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!