damjanich jános múzeum

2021.11.24. 19:58

Az észt–magyar kapcsolatok történetét mutatja be a szolnoki tárlat

Kis államok a történelem sodrában címmel nyílt kiállítás a napokban a Damjanich János Múzeum Folyosó Galériáján. A képes összeállítás hazánk és Észtország százéves diplomáciai kapcsolatát mutatja be. A minapi megnyitón részt vett Kristi Karelsohn észt nagykövet is, aki beszédében a két nemzet baráti viszonyát méltatta.

Hartai Gergely

Kristi Karelsohn, Észtország budapesti nagykövete is részt vett a megnyitón

Fotó: Mészáros János

– A múzeumunkban látható kiállítás az észt–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriuma alkalmából készült. Hazánk ugyanis jogi értelemben 1921. február 24-én ismerte el Észtországot – ismertette a jubileumi kiállítás hátterét a Damjanich János Múzeum igazgatóhelyettese.

Kovácsné dr. Kaposvári Gyöngyi elmondta,

a tárlat egy fényképekkel illusztrált összefoglaló a kétoldalú kapcsolatok kialakulásáról, és az azt követő főbb eseményekről.

– Nagy öröm számunkra, hogy fogadhatjuk a kiállítási anyagot, hiszen intézményünk észt vonatkozású műtárgyakkal is rendelkezik. Képzőművészeti kollekciónk becses része az észt grafikai gyűjtemény, amelyet nyári látogatása során nagykövet asszony is megtekinthetett – idézte fel az igazgatóhelyettes.

A program vendégeként ezután Szolnok és térségének országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Dr. Kállai Mária emlékeztetett, sokaknak kedves a megyeszékhelyen Észtország, őt magát is számos emlék köti a balti államhoz.

– A város sok szállal kötődik az országhoz, hiszen jó ideig Tallinn volt a testvérvárosunk. Amikor Észtország függetlenné vált, Tallinn főváros lett, a kapcsolat megszakadt. A testvérvárosi viszonyról azonban továbbra sem mondtunk le, Rakvere lépett a főváros helyére – folytatta a képviselő. Majd rámutatott, Szolnokon közösségi szinten is ápolják a két nép közötti kötelékeket. A Finnugor Népek Baráti Körének ugyanis komoly érdemei vannak az észt-magyar kapcsolatok elmélyítésében.

– Nagyon fontos, hogy a fiatal generációk találkozzanak más országok kultúrájával. Ez az év különleges számunkra, hiszen egy centenáriumi esztendőt ünneplünk

– vette át a szót a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetek főosztályának vezetője.

Hegyi Anita hozzátette, ennek jegyében Észtországban és Magyarországon sok közös rendezvényre került sor. Mindezeket nagyban segítette, hogy Budapesten és Tallinnban egyaránt működik kulturális intézet.

A diplomáciai témájú tárlatról ezt követően Kristi Karelsohn, Észtország budapesti nagykövete ejtett szót, aki mondandójában néhány helyi vonatkozású élményére is kitért.

– Emlékszem, gyermekkoromban találkoztam Szolnok nevű bolttal, buszmegállóval és étteremmel is. Én magam két éve jártam először itt, ebben a városban, akkor a gulyásfesztiválon részt vevő rakverei delegációval érkeztem – idézte vissza emlékeit a diplomata.

Kristi Karelsohn, Észtország budapesti nagykövete is részt vett a megnyitón
Fotó: Mészáros János

Jubileumi évfordulót ünnepelünk

Kristi Karelsohn nagykövet a kiállításról elmondta, igyekeztek a tárlatot olyan helyekre eljuttatni, ahol aktívak a testvérvárosi kapcsolatok. Így elsőként Siófokon, majd Veszprémben mutatták be azt.

– A kiállítás szép példája az országaink közötti együttműködésnek, az anyagot a Tallinni Magyar Intézet állította össze és bocsátotta rendelkezésünkre. Magyarország az Észt Köztársaság függetlenségét pontosan annak harmadik születésnapján, 1921. február 24-én ismerte el. Erről az akkori észt külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy „a lehető legszebb születésnapi ajándék”. Tudni kell, hogy idén ünnepeljük az észt–magyar kapcsolatok újbóli felvételének 30. évfordulóját is. 1991-ben Magyarország az elsők között ismerte el az Észt Köztársaság újbóli függetlenségét – emlékeztetett zárógondolataiban a nagykövet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!