verseny

2021.11.04. 19:58

Minősítőre készül a tiszafüredi iskola ifjúsági néptáncegyüttese

Egy évvel ezelőtt – a járványhelyzet miatt – színpadra sem nagyon állhattak, idén már az októberi megye napján adtak műsort a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai. Ráadásul alig ért véget az őszi néptánctábor, már a no­vemberi nagy dobásra, pontosabban nagy műsorra készülnek.

Ujvári László

Október 22-én tartották Szolnokon a megye napját, ahol a Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttes adott műsort

Fotó: Ujvári László

Nemrég tartotta meg hagyományos őszi nép­tánc­táborát a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola, október 23. és 26. között több mint harminc fiatal mélyíthette el néptánctudását. Idén Tiszafüreden, az iskola székházában rendezték a foglalkozásokat, melyeken a helyiek mellett abádszalóki, kunhegyesi és tomaji néptáncosok is részt vettek.

Október 22-én tartották Szolnokon a megye napját, ahol a Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttes adott műsort
Fotó: Ujvári László

 

– Ezek az alkalmak arra szolgálnak, hogy közösséggé formáljuk a különböző településekről érkező gyerekeket, rendszerint jó barátságok születnek – felelte hírportálunk kérdésére Árvai Zsigmond. – Ezúttal mezőföldi táncokat tanulnak a gyerekek. Hagyomány, hogy ilyenkor vendégoktatókat hívunk, most egykori táncosunk, Kiss Anna és a párja, Máté Móric vezeti be őket a mezőföldi táncokba – folytatta az intézményvezető.

Mint megtudtuk, komoly feladatra vállalkozik a Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttes, november 27-én ott lesznek Kisújszálláson, a Martin György Néptáncszövetség által rendezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű minősítő versenyen,

ahol öttagú szakmai zsűri értékeli a bemutatott produkciókat. A tiszafüredi együttes új koreográfiával készül a kisújszállási mustrára.

– Célunk, hogy szakmai zsűri előtt is megméressük a fiatalokat – jegyezte meg Árvai Zsigmond.

Bár a tavaszi hónapok nehezen teltek a koronavírus-járvány miatt, az oktatás az internetre költözött, a nyári hónapokban már számos fellépésen mutathatták meg tudásukat, kisebb-nagyobb rendezvényekre kaptak meghívást. A tanévkezdés is gördülékeny volt, az intézményben jelenleg négy településen – Abádszalók, Kunhegyes, Tiszafüred és Tomajmonostora – több mint háromszáz gyerek és fiatal ismerkedik a magyar néptánckultúrával.

– Igyekszünk megszervezni a hagyományos programjainkat, például havonta rendezünk táncházat a gyerekeknek és a szüleiknek, ahova szeretettel várjuk az érdeklődőket. Mivel eredményes pályázat áll a kezdeményezés mögött, ezért ingyenesen tudjuk megrendezni ezeket a programokat – magyarázta az iskola vezetője. – Nagyon örülök neki, hogy októberben meg tudtuk tartani a szokásos családi kirándulásunkat is Parádfürdőre, ahol a fiúk néptáncosbotot tudnak beszerezni, a lányoknak pedig kaláriskészítést szervezünk – részletezte a pedagógus.

Az Oktatási Hivatal művészeti versenyt hirdetett, ahova hat produkcióval a Tisza-tavi AMI növendékei is neveztek.

Hatszáz indulóból a legjobb hetven jutott tovább az online döntőbe, köztük két tiszafüredi produkció. Fiúszólisták között végül első helyezést ért el Árvai Zsigmond Levente. A legjobbak októberben Sátoraljaújhelyen közönség előtt mutathatták be díjnyertes előadásukat.

Amennyiben a járványhelyzet engedi, december 12-én a városi művelődési központban szeretnék megrendezni hagyományos, Luca-naptól vízkeresztig című betlehemes műsorukat, majd március elején a regionális szólótáncversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!