Tervezés

2022.01.29. 15:25

Reménykedve készül az idei citeratalálkozóra a kunhegyesi zenekar

A személyes találkozásokon alapuló tevékenységeket alapjaiban értelmezte át a vírushelyzet, komoly hatást gyakorolva számos művészeti csoport életére, aktivitására – nem volt ezzel másképp a kunhegyesi Búzavirág Népdalkör és Hajdina Citerazenekar sem.

Ujvári László

A járványügyi szigorítások miatt csak tavaly májusban tudták elkezdeni a próbákat a kunhegyesi Búzavirág Népdalkör és Hajdina Citerazenekar tagjai

Forrás: Ujvári László

A Búzavirág Népdalkör és Hajdina Citerazenekar tagjai számára is rendkívül fontos a személyes találkozás. A 2020-as tapasztalatok alapján már tavaly is ajándékként tekintettek az ilyen alkalmakra, és örültek, hogy a járvány senkit nem ragadott el a közösségből. A hagyományőrző csoport vezetőjével nemcsak a tavalyi évről, hanem idei terveikről is beszélgettünk. 

A járványügyi szigorítások miatt csak 2021 májusában tudtuk ismét elkezdeni a próbákat 

– tekintett vissza kérésünkre az előző évre Szentpéteriné Lévai Mária

– Az egységes hangzás kialakítása érdekében a korábban megtanult népdalcsokrokat ismételtük, tanítottuk a belépő új tagoknak – fűzte tovább a zenekar vezetője. Elmondta, hogy a szerepléseknek köszönhetően többen is érdeklődtek a népdalkör foglalkozásai iránt, és jó hír, hogy közülük négyen vállalták a próbákon való rendszeres részvételt. A heti találkozások lehetővé tették, hogy új népdalokat is sikerült megtanulniuk, ezáltal népdalcsokrokat alakítottak ki, és a citerazenekar kíséretével erősítették az előadásmódjukat. 

– A citerazenekar tekintetében leginkább az utánpótlás felkészítésében és a közös munkába történő bevonásában érhető tetten a járvány hatása. A korábban még tíz fővel működő gyermekcsoportunk tevékenysége, aktivitása a rendszeres próbák hiányában nagyon lecsökkent – magyarázta. 

A tavalyi év a megszokottól kevesebb fellépési lehetőséget hozott. Kunhegyesen a város augusztus 20-i ünnepségén lépett színpadra a Búzavirág Népdalkör és a Hajdina Citerazenekar, továbbá lehetőséget kaptak a nyugdíjasklub rendezvényén és a város legnagyobb fesztiváljának programfolyamában, a Mihály-napi sokadalomban is. 

– Kunhegyesen kívül tavaly csak Óballán és Vecsésen énekelhettünk – jegyezte meg Szentpéteriné Lévai Mária.

A járvány sokszor szüneteltette a próbáinkat, és minimálisra szorította vissza a szereplési lehetőségeink számát. Ennek ellenére folyamatosan bővítettük népzenei ismereteinket, és jó hangulatban énekeltük a kedvenc dalainkat 

– idézte fel ezeket az alkalmakat. Az eddigi tapasztalatok tükrében nem mernek konkrét terveket szőni az idei esztendőre, hiszen a járványhelyzet miatt folyamatosan változnak a szabályok, kiszámíthatatlanná téve az előttünk álló időszakot. 

– Még nem mertünk tervezni 2022-re, de az biztos, hogy minden adódó lehetőséget megragadunk a népdalok éneklésére és megismertetésére a fellépéseinken keresztül. Május huszonnyolcadikán lesz a Jászkun Citeratalálkozó – Országos Népzenei Minősítő, amelyre reménykedve készülünk. Két év kihagyás után, idén már huszonharmadik alkalommal rendezik majd meg, várva a népzenei közösségeket az ország számos pontjáról – engedett betekintést a jövőbe a kunhegyesi zenekarvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!