Kecső Endre

2022.04.24. 19:55

Ókori történetekből és mesékből merít ihletet a szolnoki festőművész

Köllő Judit

Kecső Endre festőművész az Oidipusz hazatérése című alkotása előtt állva a kiállításról és a számára ihletet adó hatásokról mesélt Beküldött fotó

Ismét jellegzetes kiállítással találkozhatunk a Szolnoki Művésztelepen, ahol Kecső Endre festő legújabb tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők. A művész hírportálunknak elmondta: kifejezetten inspiráló hatást gyakorolnak rá a mitológiai történetek, ezért a jelenlegi Elvarázsolt ember című tárlatának anyagában is markáns szerepet kaptak az ógörög eredetű elbeszélések. 

A kiállítás olyan tematikát boncolgat, amelynek kérdésköre: Ki is az az elvarázsolt ember? Maga az alkotó, a néző, vagy éppen a képen szereplő figura?

– tette fel a kérdést Kecső Endre festőművész. 

– Ugyan mindhárom felvetésre választ adhatnak a képek, mindez mégis egy nyitott kérdésként a nézőkre lett bízva, hogy ők döntsenek erről. Az alkotó direkt módon foglalkozik a mitológiával és annak tárgyával, az ógörög eredetű kultúrával. 

– A mitológiai történetekből merítem a legtöbb inspirációt – taglalta a képzőművész. 

– Illetve a nyolcvanas években tendenciaként jelentkező új festészeti mozgalmak is nagy hatással vannak a festményeimre, ugyanis a figuralitás újra elkezdett fontossá válni. Hiszen középpontba helyezi az embert és a mítoszon alapuló szimbolikát, melynek köszönhetően sokszor az eredeti rendszeréből kizökkenti azt. 

Az alkotó hírportálunknak kifejtette, műveiben ragaszkodik az ősi ábrázolásokhoz, hiszen a képek mindig a mitológiai cselekményekre utalnak. 

– Ezzel együtt a saját élettörténetünkre is reagálnak – magyarázta Endre. 

– Úgy, ahogy egy szöveget olvasva ráismerek önmagamra, illetve olyan érzésekre, melyek mindenki életében előfordulnak. Ebből arra következtetek, hogy az ősi elbeszélések mindenkihez szólnak, ezért is tartom olyan fontosnak őket. A kiállítás anyagát mindössze két hónap alatt készítette el a fiatal művész, ezek kimondottan az április végéig látható tárlatra készültek. 

Mindegyik alkotásra egyenrangúként tekintek, hiszen egyik a másikból születik, illetve folyamatosan kapcsolatban vannak

– fejtette ki a festőművész. 

– Ami mind összefüggésben van egy szellemi munkával, a festék anyagával, az elkészítési móddal, vagy éppen azzal, ahogyan felrakom a festéket magára a vászonra. A színes munkáim inspirációit a nyolcvanas évekből kölcsönzöm, hiszen ennek a korszaknak az eredménye, hogy sokszor ezeket a figurákat a korábbi évtizedekhez hasonlóan kitekert színvilágban ábrázolják. Így korunk három alapszíne jelenik meg, a piros, a kék és a sárga. Az utóbbi évek munkái ezekre az árnyalatokra hangolódtak, melyet látván egy nagyon erős színkavalkádot élhet meg az ember.

Az alkotó hazatérését jelképezi

A művész az ókori figurákat popposította a monumentális ógörög motívumok megjelenítésével. 

– Az ókori mítoszvilág formáival találkozhatunk a képeken – magyarázta Kecső Endre. 

– Az egyik festményen lábakat és görög oszlopokat láthatunk, amely a legjobban kapcsolódik a Szolnoki Művésztelephez. Hiszen a tanulmányaimat követően újra a művésztelep tagja lehetek, immáron két éve, így ez a festmény az én hazatérésemet jelképezi, ami Oidipusz hazatérése címen jelent meg, mely a Hazatérés labirintusa alcímen is publikálva lett. A lábak hármas összefonódása az örökkévalóság egyik szimbólumát, a triszkeliont jelképezik, ami az egymásba kapaszkodó spirált és az állandóságot jelképezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!