Galériával

2022.05.22. 15:25

Rendhagyó történelemórát tartottak a jászberényi múzeumudvaron

Több mint ötszáz gyermeket repített vissza a múltba a Jász Múzeum történelmi játszóháza, melyet a múzeumok világnapjához kapcsolódva rendeztek meg. Hogyan kell csigatésztát készíteni, miként lehet lúdtollal írni és hogyan működik a tekerőlant? – többek között ezt tanulhatták meg játékos formában a diákok, miközben helytörténeti ismeretek­kel gazdagodtak.

Illés Anita

A gyerekek játszva fedezték fel múltunk értékeit a múzeumvilágnapi rendezvényen Fotó: Pesti József

Gyermekzsivajtól volt hangos a Jász Múzeum udvara május 18-án, a múzeumok világnapján. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben sorra maradtak el a programok az intézményben, így a múltidéző játszóház is. A szervezők már alig várták, hogy a jeles alkalomból a gyerekek újra birtokba vegyék a kiállítótereket és a múzeum udvarát, ahol ebben az évben a jászkun redemptio kora elevenedett meg.

Forgószínpadszerűen több helyszínen mutatták be a tizennyolcadik századra jellemző kézműves mesterségeket, hangszereket, viseleteket, de láthattak korabeli csatajeleneteket is a fiatalok.

Nem maradhatott ki a programból a csigatészta-készítés sem, melynek fortélyait a fiúk is elsajátították. Népszerű volt az ügyességi játék és a tárlatvezetés is. A népi játszótéren régi idők játékait ismerhették meg a gyerekek, a mesekuckóban pedig Cicell néni történetei a jász ősök hiedelemvilágába repítették vissza a hallgatóságot. Sokakat vonzott a látványtár, ahol kipróbálhatták, miként lehet lúdtollal és tintával írni.

Ecseki András szolnoki kötélverő műhelyénél ottjár­tunkkor igen hosszú sor állt. Mint azt a mestertől megtudtuk, bálamadzagból ugráló­kötelet alkotnak a gyerekekkel.

A kötélkészítés nagyon régi szakma, mely napjainkra sajnos feledésbe merült. A hagyományos kötelek valamikor természetes alapanyagból, általában kenderből készültek

– idézte fel.

A játszóház újabb állomásán, a hollókői Szent László Vitézei Egyesület izgalmas csatabemutatóját ágyúszó kísérte.

Olyan hangos volt a dörrenés, hogy szinte sípolt a fülem

– jegyezte meg egy negyedikes fiú, majd osztálytársával indultak is tovább a betyárokhoz, ahol kíváncsian tanulmányozták a régi fegyvereket.

Először vettem részt a rendezvényen, ami számos érdekességet tartogatott számomra. Ilyen volt például a malomjáték, az agyagozás vagy a kovácsmesterség. A mai nap emlékére készítettem karkötőt, és kipróbáltam a hímzést is

– számolt be legérdekesebb élményeiről Száraz Zsófia.

A Jász Múzeum, a Jász Múzeumért Alapítvány és a Jászkerület Nonprofit Kft. immár huszonegyedik alkalommal megrendezett történelmi játszóházán több mint ötszáz diák vett részt Jászberényből, Jászárokszállásról, Jászboldogházáról és Pusztamonostorról.

Célunk, hogy a gyerekek játszva tanulva ismerjék meg a történelmet, valamint fontos az identitáserősítés is. Mindig nagy az érdeklődés a játszóház iránt, amelyre leginkább a hat és tizenkét év közötti korosztály nyitott

– beszélt a programról Suhaj Csilla, a Jászkerület Nonprofit Kft. kulturális szervezője.

Elsődleges céljuk a tudás átadása

A múltidéző játszóházzal közelebb szeretnénk hozni a múzeumot és a nap tematikáját meghatározó korszakot a gyerekekhez. Három évvel ezelőtt a tizennyolcadik századból a Rákóczi-kor jelent meg, ebben az évben pedig a redemptio és az azt követő időszak. A szerepjátéknál, a Szent László Vitézei Egyesület az 1741-es osztrák örökösödési háború egyik csatáját jelenítette meg

– mondta el Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója.

Hozzátette: az alsó tagozatos tanulók ugyan még nem tanulnak történelmet, de remélik, hogy a programmal felkeltették az érdeklődésüket a múlt iránt. A felsős diákok pedig a rendhagyó történelemórán kiegészítették az iskolai tananyagot helytörténeti vonatkozású ismeretekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!