Kultúrfesztivál

2022.09.19. 07:00

Bencsik Márta öcsödi szalmafonó népi iparművész képviselte hazánkat az isztambuli kiállításon

Kézzel készült tárgyakat vitt magával a tárlatra a művész.

P. Pusztai Nóra

Bencsik Márta (balról a második) nemcsak kiállított, hanem új fortélyokat is eltanult más külföldi alkotóktól

Forrás: Beküldött fotó

Az isztambuli kultúrfesztiválon járt a közelmúltban Bencsik Márta szalma- és csuhéfonó népi iparművész. Kalapjait és egyéb, kézzel készült tárgyait vitte magával a török nagyvárosba. 

– Főleg a környékbeli országokból hívtak kézműves vendégeket. Budapesten, a Népművészeti Egyesületek Szövetségénél kellett jelentkezni, ahol engem és egy debreceni hímzőt választottak ki. Már második alkalommal utazhattam ki Törökországba. A tárlat mellett lehetőségünk adódott az árusításra is. A rendezvénynek helyet adó park minden nap megtelt emberekkel – mesélte élményeit. 

A népi iparművész ez idő alatt más nemzetek képviselőivel is megismerkedett, így új szakmai fortélyokkal is felvértezhette magát. 

– Összetalálkoztam egy ciprusi szalmafonóval, akivel oda-vissza tanítgattuk egymást. Olyan technikával dolgozott, ami csodás tároló­edényeket eredményezett. Mi, Magyarországon főleg gyékényt használunk e célra – fejtette ki. 

Hozzátette: bár valamennyire tud angolul és a legszükségesebbeket törökül, a kézművesek között nincs nyelvi akadály. 

Mivel szőnyegszövésben is jártas, így ilyen standoknál is megfordult. 

– Rácsodálkoztam, hogy a hölgy minden egyes csomót, amit bekötött, leszőtt. Erre én elmondtam, hogy nálunk ez úgy működik, hogy berakunk egy sort, és csak akkor szőjük le oda-vissza – említette. 

A munka az utazással nem ért véget, a népi iparművész nemrégiben Szolnokon, a civil kavalkádon képviselte a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesületet. Jelenleg egy csorvási kiállításra készül, melyet a napokban nyitnak majd meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!