Szakkör

2023.03.05. 10:00

A helyi népművésztől tanulják a mesterséget a kevi kosárfonók

Vesszőt fonnak, hímeznek és gyöngyöt fűznek a túrkeveiek. A településen három, a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett szakkörhöz csatlakoztak, a résztvevők egyre nagyobb lelkesedéssel készítik az alkotásokat.

Rimóczi Ágnes

A túrkevei vesszőfonószakkör tagjai minden héten lelkesen tanulnak Luka Lajos népi iparművész műhelyében

Fotó: Mészáros János

A hangulat mindig jó munka közben. Egy új dolgot megtanulunk, miközben jókat beszélgetünk, jól szórakozunk

 – mondták a vesszőfonó szakkör tagjai. 

Ők, ahogy mondják, a lehető legjobb helyen tanulnak, hiszen Luka Lajos helyi kosárfonótól leshetik el a vesszőfonás csínját-bínját. Ottjártunkkor is a népi iparművész műhelyében gyűltek össze és akkor éppen ceruzatartót készített a maroknyi csapat.

– A támogatás feltétele volt a szakkörvezetői vizsga megléte, hárman levizsgáztunk, Takács Andrásné vezeti a gyöngyfűzőket, Kurgyis Lajos kolléga lett a vesszőfonó szakkör vezetője, jómagam pedig a hímzők vezetését vállaltam – mondta el Petőné Fábián Erzsébet. 

– A tematika szerint húsz héten keresztül vizsgadarabokat kell készíteni, ennyi ideig kapcsolódunk be a vesszőfonás rejtelmeibe. Lajos bácsi az első alkalmakon az alapokat tanította meg. Így például a kosáralj variációkat, ami lehet ovális és kerek, aztán az oldalak készítését, szakszavakkal a felkarózást, felbokrozást és persze a különböző fonási- és szegési technikákat is megmutatta nekünk. Jelenleg egy ceruzatartó készül, de készült már szappantartó és mazsoláskosár, és csinálunk levendulás- és gazdasági kosarat is – részletezte a szakkör tagja, aki a helyi művelődési házban művelődésszervezőként dolgozik.

A vesszőfonó-tanulók péntekenként találkoznak Luka Lajos műhelyében, az öt „tanonc” a népművész szerint jól halad. 

Először kicsit megijedtem, mert két-három emberrel könnyebb lett volna foglalkozni, de aztán megnyugodtam, mert lelkes és ügyes a csapat 

– szólt hozzá a szakember, Lajos bácsi.

Az alkotások tehát készülnek, jó hangulatú foglalkozásokon szaporodnak a fonott tárgyak. A szakkör lényege, ahogy a résztvevők mondják, az értékek megőrzésén és továbbvitelén túl az együtt töltött idő, a közösségépítés. A program végén egyébként az elkészült „vizsgadarabokból” kiállítást is rendeznek majd. 

– A három szakkörön készült tárgyakat állítjuk majd ki közösen. A tervek szerint május 12-én nyílik a tárlat a Madarász Károly Művelődési Házban, ahol a hímzett szépségek, a vesszőből font tárgyak és a gyöngyfűzők alkotásit mutatjuk majd be – tette hozzá Petőné Fábián Erzsébet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!