Értékeikről szóltak

2023.03.09. 12:00

Egyedülálló helytörténeti előadásokkal rukkoltak elő Karcagon

A helyi kulturális örökség feltárása volt a célja dr. Bartha Júlia etnográfus-turkológus előadássorozatának.

D. E.

Dr. Bartha Júlia

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mintegy lakásstúdióként, nálam zajlott négy előadás, az utolsó azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel a Déryné Kulturális Központban volt. Első alkalommal Karcag és a Nagykunság helytörténeti ismeretet tekintettünk át. A népművészeti örökségünk keretében a fazekas hagyományokról ifj. Sz. Nagy István fazekas, a kunhímzésről Nagypálné-Pádár Ágnes kunhímző szólt – sorolta a kutató.

A „Nyelvi örökségünk” téma keretében a karcagi keletkutatókról volt szó.

Elhangzott: Karcag a keletkutatás huszadik századi bölcsője, négy generáción át adott keletkutatót a város a magyar tudománynak. Németh Gyula, Györffy István, Gaál László és Mándoky Kongur István munkássága a Nemzeti Értéktárnak is része.

Szepesvári Csaba ökológus, tanár a kunhalmokról tartott előadást. Kiemelte: Karcag határában Györffy István 1921-ben készült térképén hatvanhárom kunhalmot regisztrált.

– A záróelőadáson a népi táplálkozásunk keleti örökségéről beszéltem. A hungarikum karcagi birkapörkölt, a pásztorételek és a helyi kelt tésztás sütemény, a ferdinánd is szóba került. A végén pásztor ételeket is kóstolhattak az érdeklődők. Az elhangzott előadások írásos szövege felkerül a Déryné honlapjára, ahol bárki elolvashatja majd – mondta dr. Bartha Júlia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!