Abony

2023.03.15. 06:55

Szelfiponttal készültek a nemzeti ünnepre

Újabb különleges ötlettel álltak elő a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával az Abonyi Lajos Művelődési Ház munkatársai. Az intézmény ezúttal egy „szelfipontot” készített, melyen a híres kiskunhalasi festő, Thorma János neves alkotása köszön vissza.

Hartai Gergely

Híres Thorma-festmény másolatával fotózkodhatnak a látogatók

Fotó: Nagy Balázs

– Idén a Talpra magyar! című festményt elevenítettük meg a művelődési házban. A mintegy három méter magas és majdnem négy méter széles alkotás előtt bárki fotózkodhat az intézmény nyitvatartási idejében – beszélt legújabb ötletükről a kultúrház munkatársa. Jandácsik Pál elmondta, olyan rendhagyó fotófalat szerettek volna tervezni, amely háromdimenziós hatással kelti életre az 1848/49-es forradalom és szabadságharc korának ikonikus utcarészletét. A pillanatkép miliőjéhez hozzátartozik egy oszlop, egy valósághű járdaszegély és egy próbababára helyezett kiskabát is. A „molinó” elkészítésének kulisszáiról megtudtuk, hogy a híres festményt maguk nyomtatták és ragasztották a kollégák, a mű végül A/3-as méretű lapokból állt össze.

A szelfipont elé kihelyezett ruhadarab valójában az egyik amatőr színjátszókör kelléke. Aki ide látogat, akár magára is öltheti a korszakot idéző viseletet. Így hát be is állhatunk a festmény által megjelenített „tömegbe”, és egy fotó erejéig a részévé válhatunk annak 

– részletezte az ötletgazda.

Jandácsik Pál ezután arról számolt be lapunknak, hogy nem ez volt az egyetlen kreatív ötletük, máskor is frappáns kezdeményezéssel rukkoltak elő a nemzeti ünnepre. Tavaly például a Pilvax kávéház belsejét nyomtatták ki, a kor jeles társasági színtere előtt lehetett fotózkodni. Akkor a művelődési ház büféjében reformkori ételeket is kóstolhattak a látogatók. Ez a mostani fotófal egész márciusban várja az érdeklődőket, és azokat, akik szívesen örökítenék meg magukat a ’48-as események legendássá vált utcaképével.

Páratlan alkotást mintáztak meg 

Kiskunhalas honlapján ma is olvashatunk érdekességeket Thorma János: Talpra magyar! című képéről. Mint írják, a mester 1898 és 1936 között (!) festette alkotását, 4x6 méteres vászonra. Elképzelése az volt, hogy a Nemzeti Múzeum lépcsőjén örökíti meg a Nemzeti dalt a forradalom napján elszavaló költőt. Az első felvázolás után újragondolta a helyszínt. Feldarabolta, megsemmisítette a vásznat. 

Thorma gyakran évekre abbahagyta a munkát, miközben más témákba fogott. 1903-ban új kép festésébe kezdett, végső változatában a kép színtere az Egyetem tér lett. Ide helyezte át a jelenetet, amikor Petőfi az egyetemi ifjaknak újra elszavalja a Nemzeti dalt. 

Valósággal újraálmodta Pest belvárosának ezt a terét, hiszen azokból a házakból akkorra már alig állott valami. A főbb szereplők egyértelműen felismerhetők képén, így Vasvári Pál és Jókai Mór alakja egyaránt. Az utóbbi kezében a tizenkét pont kéziratának fehér papírlapjai is kivehetők – foglalta össze a kuriózumokat a városi tájékoztató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!