Szolnok

2023.03.19. 08:30

Tízezer szemes nyakék is kikerült már kezei alól

Gondosan kidolgozott, egyedi gyöngyékszereket tekinthetnek meg azok, akik a Szandaszőlősi Művelődési Ház aulájába látogatnak. Csatos-Rácz Anita gyöngyékszer készítő munkáiból kedden nyílt tárlat az intézményben.

Hartai Gergely

Csatos-Rácz Anitát gyermekkora óta elkíséri különleges hobbija

Fotó: Nagy Balázs

– Az ékszerkészítés iránti szenvedélyem egészen a gyermekkoromig nyúlik vissza. Már kislányként sokat kézműveskedtem, kötöttem, horgoltam. Emlékszem, évtizedekkel ezelőtt csak egyfajta gyöngy volt kapható többféle színben, ezért akkoriban nem motivált igazán ez a tevékenység. Ám jóval később, amikor a kislányommal otthon voltam, fontossá vált számomra, hogy olyasvalamit csináljak, amiben kiteljesedek... – avatott be hobbijának kezdeteibe a szolnoki hölgy.

Csatos-Rácz Anita ekkortájt éjszakánként dolgozott a szebbnél szebb darabokon, melyekhez számos színes és eltérő formájú gyöngyöt használt fel. Alkotásaiban egyre részletgazdagabb minták jelentek meg.

Az elsők között a szív alakú, háromdimenziós medálomat fűztem meg. Ennek elkészítése azért sem könnyű feladat, mert kiváló térlátás kell hozzá. A másik büszkeségem a tízezer szemes nyakékem. Ez utóbbit egyszer megrendelésre reprodukáltam, ám úgy döntöttem, hogy többször nem teszem, mivel óriási munkával jár egyesével felfűzni a szemeket

 – ecsetelte az alkotó, aki arról is szót ejtett, hogy esküvői ruhákhoz is „komponált” már míves darabokat.

Előfordult például, hogy egy örömanya kereste meg azzal, hogy az alkalomhoz illő öltözékéhez találjon ki valamit. Emellett fehér, ekrü és magenta színű menyasszonyi ruhákhoz passzoló darabok is kikerültek már Anita kezei alól.

– Az ékszer nem attól szép, hogy a mintája igényes, hanem hogy a színvilága és a hordhatósága egyaránt megfelelő. Azt tapasztalom, hogy sok gyöngyfűzőtársamnak a nehéz élethelyzetéből jelent kiutat ez a kreatív tevékenység. Az efféle alkotási folyamat ugyanis rendkívül jó hatással van a lelkünkre. S ha még tetszenek is másoknak az általunk készített ékszerek, akkor további motivációt és megerősítést kapunk, hogy amit csinálunk, az csakugyan értékes – összegezte szavait Csatos-Rácz Anita. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!