Videóval

2023.04.27. 08:00

Radics Béla, a megátkozott gitáros: filmvetítés és közönségtalálkozó lesz Jászberényben

Klacsán Gábor jászberényi származású filmrendező és csapata a magyar Jimi Hendrixként emlegetett tragikus sorsú magyar rocklegendára emlékezik.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Zenés életrajzi film készült Radics Béla életéről, sorsáról és munkásságáról, sok-sok korunk hangzásában megszólaló, Alapi István által újjáépített világslágerrel és Radics szerzeménnyel. Klacsán Gábor jászberényi származású filmrendező és csapata a magyar Jimi Hendrixként emlegetett tragikus sorsú magyar rocklegendára emlékezik. 

– Radics Béla életét fiatal korától haláláig követi a film, bemutatva az első Kelet-európai gitárhős családi hátterét és a világtól elzárt magyarországi kommunista diktatúra ellentmondásait – olvasható a film ajánlójában.  

Radics a rádiót hallgatva, hallásból tanulva lesz kora legjobb hazai gitárosa, majd a magyar rock halhatatlan legendája. Sorsának megjelenítése mellett, azzal párhuzamosan egy képzeletbeli, vidéki tévéműsor fogadja vendégeit és faggatja Radics kortársait vagy indukál parázs vitákat közöttük. Egy harmadik, párhuzamos szálon egy váratlanul előkerült, eddig ismeretlen Radics filmfelvétel restaurálásán dolgozik a Nemzeti Filmarchívum, amiről a kis vidéki televízió, és egy rádió is igyekszik tudósítani. 

Alapi István és zenésztársai jóvoltából a mai fülnek is jól értelmezhető módon, "leporolva" egykori nagyságukhoz illő "fénnyel" szólalnak meg a régi slágerek. 

Megelevenedik Som Lajos és Balázs Fecó, de az egykori Hanglemezgyártó Vállalat egyik vezetője is. A jelenetekben felbukkanak a magyar rockzenei élet hírességei, hogy színészként játszanak el apróbb szerepeket Radics Béla mellett, így tisztelegve a géniusz emlékének. 

Csernus Imrét is láthatjuk egy-egy jelenetben, hogy addiktológus-pszichiáterként mondja el odavágó véleményét. Radics Béla – A megátkozott gitáros című filmet közönségtalálkozóval egybekötve Jászberényben, a Lehel Film-Színházban is bemutatják május 7-én 18 órakor. Meghívott vendégek: Rák Zoltán és Dunai Csenge főszereplők, Dézsi Zoltán, Nagy Feró, Wirth Zoltán és Klacsán Gábor rendező.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!