Esemény

2023.05.14. 12:30

A kétszáz éves Himnusz ihlette a Szolnokon megnyílt kiállítást

Az eseményen jelen volt Fáy Péter, , Kölcsey Ferenc és Fáy András családjának leszármazottja, aki a Himnusz kéziratának megőrzéséről is beszélt a jelenlévőknek.

Szathmáry István

Nemzeti imádságunk előtt tisztelegtek a rendezvény vendégei

Fotó: Kormos László

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szolnoki Csoportja és a Szent György Lovagrend Szolnoki Prioriátusa rendezésében pénteken, a Vártemplom parókia előadótermében nyitotta meg Orgoványi Anikó festőművész és költő a most kétszáz éves Himnusz emlékének szentelt, Kárpát-medencei festmény-vándorkiállítását. 

A megnyitón először Kováts Andrea, a KÉSZ szolnoki elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd a szolnoki önkormányzat nevében Szabó István nyugállományú alpolgármester szólt az egybegyűltekhez. A művésznőt a Szent György Lovagrend priorja, Molnár Sándor mutatta be a jelenlévőknek, aki egyúttal a rend történelmi múltját is ismertette.

Orgoványi Anikó ezt követően röviden ismertette a kiállított képek történetét, a Magyar Szent Korona és honfoglalás-kori ötvösművek motívumait körülölelő verssorok szimbolikáját. Később Fáy Péter, Kölcsey Ferenc és Fáy András családjának leszármazottja a Himnusz kéziratának megőrzésének, majd közgyűjteménybe kerülésének történetéről számolt be a vendégeknek. 

A program résztvevője volt dr. Nemes András,több, a képsorozathoz tartozó festmény örökbefogadója is, aki zenei kísérettel tette emlékezetesebbé az eseményt. 

Kép: Nemzeti imádságunk előtt tisztelegtek a rendezvény vendégei Fotó: Kormos László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!