Elismerés

2023.06.03. 12:32

A Halhatatlanok Örökös Társulatának tagja lett a szolnoki kötődésű Mucsi Zoltán

A 2023-as döntés alapján választották be az abonyi származású Mucsi Zoltánt.

Mészáros Géza

Mucsi Zoltán

Forrás: MW archív

Fotó: Karnok Csaba

A szakmai és baráti körökben „Kapa”-ként is ismert, 1957-es születésű, abonyi származású színész a hetvenes években Szolnokra költözött, ahol először a Magyar Államvasutaknál géplakatosként dolgozott, majd a Magyar Postánál hírlapkézbesítőként helyezkedett el. Mindeközben egyre hangosabb sikereket ért el a szolnoki Kőtövis nevű amatőr irodalmi színműhely társulata tagjaként, mígnem ilyetén szerepében, 1979-től a Szolnoki Szigligeti Színház segédszínészként kezdte foglalkoztatni.

Mucsi 1995-ig játszott a Tisza-parti teátrumban. Több alkalommal felvételizett a Színház és Filmművészeti Főiskolára, ám rendre elutasították.

Szolnokról távozva, a kilencvenes évek derekától kezdődően játszott szabadúszóként alternatív műhelyekben, majd leszerződött a Bárka Színházhoz, később a Krétakörhöz. Jelenleg a Nézőművészeti Kft. tagja, immáron tizenhárom éve, miközben havi legalább harminc előadásban fellép a József Attila Színházban és a Karinthy Színpadon, a Szkéné Színházban, valamint a B32 Galéria és Kultúrtérben is.

Mucsi a mostani évadban részben „hazatért” Szolnokra, és egyetlen darabra leszerződött a Szigligetihez Molière: A fösvény című komédiájának címszerepére. „Kapa” Harpagon szerepében napjaink előadásaiban is brillírozik, ám színészi halhatatlanságához eddigi maradandó színházi, tévés és filmes alakításai is hozzájárultak.

Most, június elsején ismét új tagokat választottak tehát a Halhatatlanok Örökös Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása alapján, a közönség szavazata döntött. Amikor aztán a kuratórium elnöke, Szinetár Miklós ismertette az új örökös tagok nevét, a színész kategóriában tévedés történt, véletlenül Csuja Imrét nevezte meg Mucsi Zoltán helyett. A „tanár úr” ezt a tévedését aztán helyesbítette.

Lábnyomok a Halhatatlanok sétányán

A Halhatatlanok Örökös Társulatát a Magyar Televízió egykori kulturális műsorszerkesztősége, a Stúdió kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin hozták létre 1996-ban. Sok év kihagyás után 2020-ban az ATV keltette újra életre és vállalta a szavazás lebonyolítását, valamint a hagyományos lábnyomok elkészítését és kihelyezését az Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán.

E társulat tagjait a nagyközönség választja meg azon előadóművészek közül, akikről úgy vélekedik, hogy tehetségükkel, a nemes célok melletti kiállásukkal, valamint a rendelkezésükre álló eszközökkel sokat tettek a kultúráért, a művészetért és a társadalomért.

A Halhatatlanok Örökös Társulatának új tagjai 2023-tól:

Színésznő: Piros Ildikó, Zsurzs Kati;

Színész: Kovács István, Mucsi Zoltán;

Táncművész: Frenák Pál, Ladányi Andrea;

Operaénekes: Komlósi Ildikó, Ötvös Csilla.


Még egy szolnoki a halhatatlanoknál

A Halhatatlanok Örökös Társulatába 2022-ben választották be az 1968-ban Szolnokon született, pályáját a Tisza parti városban kezdő Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművészt, koreográfust, rendezőt, Érdemes Művészt, egyetemi tanárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!