Szoljon podcast

2023.07.28. 17:25

Gitároktól volt hangos a héten a szolnoki Tiszaliget – galériával

Huszadik alkalommal adott otthont Szolnok a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábornak. A hagyománnyá vált hangszeres rendezvény csütörtöki programnapjába hírportálunk is betekinthetett. A jeles évforduló kapcsán Andrásik Remóval, az esemény főszervezőjével beszélgettünk a Tiszaligetben.

Hartai Gergely

Neves előadók képezték a résztvevőket a zenei táborban

Fotó: Kiss János

– Ez immár a harmincadik Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborunk, mely Szolnokon a huszadik ilyen esemény. Valójában itt találtunk otthonra, korábban nagyjából hét helyszínen fordult meg a tábor – avatott be kezdeményezésük hátterébe a program szervezője.

Andrásik Remo elmondta, komoly hagyománya van a zenei mustrájuknak, mely abból a gondolatból indult ki, hogy három évtizeddel ezelőtt Magyarországon még gyermekcipőben járt a szervezett könnyűzenei oktatás. Éppen ezért már a kezdetekkor igyekeztek rendhagyó módon oktatni a könnyűzenei hangszereket.

Óriási a szórás, hogy kik érdeklődnek a program iránt, a tízéves fiataltól a hetvenes éveiben járó bőrgyógyász-professzorig igencsak színes a paletta. Gyakorlatilag mindenféle hangszert felvonultatunk, legyen szó dobról, basszusgitárról, gitárról, és persze népi hangszerekről. Nincs hangszeres megkötés, minden érdeklődőnek szeretnénk kedvezni. Tanáraink évek óta a szakmában ténykedő tapasztalt zenészek

– emlékeztetett a szervező.

Az egyhetes programon basszusgitárt oktatott egyebek mellett Hudák Attila basszusgitáros, Kolosai Ferenc énektanár, hangszeres zenész és dalszerző, Takács Roland Adrián basszusgitáros, valamint Szeifert Bálint „Jason” basszusgitáros is. Dobon csillogtatta meg tudását a tábor résztvevőinekFekete Szilárd dobos, Sümeghi Tamás session zenész, dobtanár, Hornyák Kristóf dobos és Kaszás Péter énekes-dobos egyaránt. Hozzájuk sok más előadó is csatlakozott.

– Tudni kell rólunk, hogy nem anyagi megfontolásból működik a táborunk, itt mindenki önkéntes. Itt nincs gázsi, a leghíresebb zenészek is ingyen jönnek el. Az ország minden részéről szívesen látogatnak ide a tanulni vágyók, sőt, a határainkon túlról is eljönnek. Ez már a kezdetektől fogva így van – hívta fel a figyelmet Andrásik Remo.

– Emlékszem, harminc éve Nyékládházán egy bányató közelében ötvenheten gyűltünk össze. Az akkor egy családi program volt, ma viszont már nagyjából négyszázötvenen vagyunk, óriási a különbség. A kezdeményezés amolyan összzenei táborrá nőtte ki magát. Időközben az oktatott tárgyak száma is nőtt, pillanatnyilag közel húsz témakört tanítunk és nemcsak a hangszereket. Van stúdiózás, rádiózás, hangszerépítés, zenei jog, menedzsment, sőt zeneterápia is – tudtuk meg.

Az ötletgazda, mint mondja, az elején jóval több szervezést, törődést igényelt a gitáros esemény életre hívása, mostanra azonban már rutinból megy minden.

– Bátran mondhatom, hogy nem állunk meg, a tábort jövőre is megrendezzük, és egészen addig folytatjuk, amíg bírjuk erővel a szervezést – mosolyodott el búcsúzóul Andrásik Remo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!