A jászok Nobel-díja

2023.07.08. 20:30

Hagyományápolás: életműve elismeréseként Jászságért Díjat kapott Mozsár Lászlóné

Soha nem egyedül dolgoztam, hanem mindig másokkal együtt és ez nagy dolog, mert eredményt csak közösségben lehet elérni – vallja Mozsár Lászlóné. A „Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma idén Jászágó polgármesterének ítélte oda a Jászok Nobel-díját életműve elismeréseként.

Illés Anita

Dr. Dobos László a XXVII. Jász Világtalálkozó díszünnepségén adta át a Jászságért Díjat Mozsár Lászlónénak

Fotó: Pesti József

– A harminckettedik alkalommal kiírt Jászságért Díjra nyolc személyre érkezett javaslat. 

A „Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma a 2023. évi Jászságért Díjat, s a vele járó egymillió forint elismerést Mozsár Lászlóné Jászágó polgármestere részére ítéli oda, a község helyi értékeinek összegyűjtése, a jászsági hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként

– részletezte a kuratórium döntését dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke a XXVII. Jász Világtalálkozó díszünnepségén. 

A díjazott életútját ismertetve az egyesület elnöke felidézte: Mozsár Lászlóné Paksi Mária Jászdózsán született, az általános iskolát szülőfalujában, középiskolai tanulmányait Budapesten végezte. 1969-ben költözött Jászágóra, amikor férjhez ment. Két fiúgyermeküktől öt unokájuk született. 2015-ben megözvegyült. Tanulmányai során középfokú könyvtárosi szakvizsgát tett, majd népművelés területén szerzett felsőfokú képesítést. Később Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán népművelő és általános művelődésszervező szakon diplomázott. Jászágón a könyvtár, majd a művelődési ház igazgatójaként dolgozott 2002-ig, amikor megválasztották a falu polgármesterének.

Szívügye a hagyományápolás. Arra törekszik, hogy Jászágó következő nemzedékeinek átadja azt az örökséget, melyet az elődök a maiakra hagytak. Kitartóan ragaszkodik a múlt örökségéhez, jól ismeri a jelenkor valóságát és ezekből építi a település jövőjét. Megírta és 2019-ben közreadta Jászágó történetét. A község hagyományainak gyűjtésében és megújításában Mozsár Lászlóné – együttműködve néhai Macsi Sándor Jászságért Díjat iskolaigazgatóval

– meghatározó szerepet vállalt. 

Az egyedülálló helytörténeti gyűjtemény az őskortól napjainkig mutatja be a település történetét. Az iskolatörténeti gyűjtemény közel másfél évszázadot fog át. A falubeliek által „Öregháznak” becézett tájház kétszáz éves épülete sikeres pályázatnak köszönhetően 2022-ben újjászületett.

Közmegbecsülésnek örvendő polgármesteri munkája mellett sokat tett azért, hogy a településen aktív civil közösségek működjenek. Munkásságát 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetéssel ismerték el. Mozsár Lászlóné a jászsági hagyományok átadása terén végzett önzetlen szolgálata alapján méltó arra, hogy életműve elismeréseként a Jászságért Díj kitüntetettje legyen. A jász nemzet kiemelkedő személyisége, hiszen benne is összeforr az erő, akarat és képesség – ezekkel a gondolatokkal méltatta a díjazottat Dr. Dobos László.

Örökérvényű értékeket kapott útravalóul

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra a Jászságért Díj. Hálásan köszönöm mindazoknak, akik alkalmasnak találtak a kitüntetésre. 

A Jászság az életterem, mindig fontos része volt az életemnek. Nem vagyok más, csak az, aki álmodott, szorgalmasan dolgozott a család és a közösség érdekében. Soha nem egyedül, mindig másokkal együtt és ez nagy dolog, mert eredményt csak közösségben lehet elérni – mondta meghatódva a díjátadón Mozsár Lászlóné. Felidézte, hogy nagymamájától, szüleitől olyan értékeket kapott útravalóul, mint a szeretet és a család fontossága, a munka becsülete. Köszönetet mondott férjének, aki 46 év közös élet során nyugodt hátteret biztosított számára, gyermekeinek és unokáinak. Hálatelt szívvel beszélt tanítóiról, kollégáiról és Macsi Sándorról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!