Könyvbemutató

2023.10.24. 18:30

Második világháborút járt tiszaföldváriakról szólnak a múzeumban bemutatott könyvek

Beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatót tartottak a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban péntek délután. Az eseményről az intézmény közösségi oldalán is beszámoltak.

Pakainé Pusztai Nóra

Bojtos Gábor (balra) és Marton Gyula a tiszaföldváriakról szóló könyvekről tartottak bemutatót a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban

Forrás: Tiszazugi Földrajzi Múzeum Facebook-oldala

Marton Gyula Katonavégzet című könyvének és Bojtos Gábor II. Világháborús adattárának bemutatóját tartották pénteken délután a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban. Ahogy az intézmény közösségi oldalán írják, a Katonavégzet című regény ifj. Jeskó Jánosnak állít emléket, aki 1943. január 17-én halt hősi halált a Don-kanyarban. A szerző a családi beszélgetések során állandóan jelenlévő Jancsika gyermekkoráról, a Tiszaföldváron lévő Jeskó-házban zajló mindennapi életről is folyamatosan mesél. 

– A regény végére érve úgy érezhetjük, hogy rólunk, tiszaföldváriakról is szól ez a történet, amely a gyermekkora óta katonai hivatásra készülő ifj. Jeskó János tisztavatásával kezdődik (1940. június 4.) és 1943-as haláláig tart – fogalmazott Béres Mária múzeumigazgató. Hozzátette: remélik, hogy a kötet segíti múltuk ezen időszakának árnyaltabb megismerését, és a maga módján hozzájárul ahhoz, hogy ezek az események a kollektív emlékezés részévé váljanak.

A Katonavégzet című regényből Tóth László Martfű református lelkésze olvasott fel részleteket.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!