Márton-napi program

2023.11.14. 14:10

Libagágogástól volt hangos a kertvárosi közösségi ház Szolnokon

Őszi családi programra várták a családokat Szolnokon a Kertvárosban a minap. A városrész közösségi házában sokan összegyűltek, hogy sok jó hangulatú program keretében felidézzék a Márton napi legendákat is.

Rimóczi Ágnes

Jó hangulatban telt a Márton-napi családi délután

Fotó: Bali István

Az időjárás esős arcát mutatta, de ez nem szegte kedvét a kertvárosiaknak. A szolnoki városrészben Márton napi délutánra invitálta kicsiket és nagyokat a Kertvárosi Közösségi Tér és Fiókkönyvtár.

A hagyomány szerint Márton napjához sok népszokás kapcsolódik. Ezeket is felidézték a kertvárosiak, egy alkalmi kis színtársulat, gyerekek, felnőttek együtt például azt is megelevenítették, hogy hogyan próbálhatott elrejtőzni Szent Márton egy libaólban. Az esemény beszámolója szerint még libagágogástól is hangos volt a közösségi ház. Ezután a gyerekek szüleikkel Márton-napi lámpást, mécsest készítettek: befőttesüvegeket díszítették saját elképzelésük, ötleteik alapján Márton napi színes papír mintákkal. Nagy derültséget okozott, a libatojás terelő verseny, amelyben gyerekek és felnőttek is összemérhették ügyességüket.

Az étkezéssel kapcsolatos népszokást is tartották a résztvevők: kitűnő liba zsíros kenyeret lila hagymával fogyasztott a kertvárosi közösség, a felnőttek egy kis rizlingből is kortyolhattak. A talpalávalót a Sodrás Zenekar szolgáltatta, volt táncház, de nagy sikere volt a Tesz-Vesz Alapítvány népijátékoknak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!