Sas Dániel

2023.11.26. 09:30

Magyar népdalok szóltak új köntösben a jászberényi koncerten

A művészeket többek között Bartók Béla művei inspirálták.

Illés Anita

Sas Dániel zongoraművész és Sas Zoltán közös koncertje elvarázsolta a jászberényi közönséget

Fotó: Pesti József

Repülj madár… – Népdalok nyomában címmel adott koncertet Sas Dániel zongoraművész és testvére, Sas Zoltán zenész, énekes szombaton este a Déryné Rendezvényházban. A művészek vallják, hogy a magyar népzenei hagyományt meg kell becsülni és meg kell őrizni. 

Ez nagy részben csak úgy tehető meg, ha az értékes anyagot, a szellemi hagyatékot új köntösbe és formába öltöztetik, átszűrve saját magukon – írták a koncertajánlóban. Az előadáson bemutatott darabok, feldolgozások egyik érdekessége, hogy az előadók sokoldalú zenei stílusban való jártassága összegyúrva jelent meg a művekben. A jazz műfajából vett virtuóz rögtönzések, a pop olykor leegyszerűsített, de igényes harmóniái, a népzene egyedi íze és monoton ritmikus elemei harmóniában állnak a rock muzsika keménységével. A rögtönzésekben megjelentek a klasszikus zenéből vett formák és virtuozitás. A feldolgozásokat nagyban inspirálták Bartók Béla Gyermekeknek című köteteiben leírt művei és egyéb alkotásai.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!