Kultúra

2023.12.20. 16:30

Kunhímzés: alkotásaikat mutatták be a kunhegyesi művházban

Még látogatható a kunhímző kiállítás az Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központban Kunhegyesen. A tárlat számtalan kézműves, díjazott alkotást kíván bemutatni mai kornak megfelelő köntösbe helyezve.

Köllő Judit

Szentpéteriné Lévai Mária saját kollekcióját is megmutatta hírportálunknak, amin a táncoló tulipánok motívumai is fellelhetők

Fotó: Nagy Balázs

A Kézműves Örökség Egyesület jóvoltából jöhetett létre egy nagyszabású kiállítás és divatbemutató Kunhegyesen, amely a kunhímzést kívánja tovább örökíteni a XXI. században. A tárlaton a nagykun és a bácskai testvértelepülések hímző köreinek a munkáival találkozhatunk, amelyről Szentpéteriné Lévai Mária, az Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központ vezetője beszélt hírportálunknak.

– Néhány éve, 2019-ben a kunhímzés a szellemi kulturális örökség részévé vált, ezért kifejezetten fontos, hogy mi, kunhegyesiek is őrizzük, műveljük és minél szélesebb körben terjesszük azt – kezdte mondanivalóját Szentpéteriné Lévai Mária, a kunhegyesi művelődési központ vezetője. 

– A kisújszállási, túrkevei, berekfürdői, kunmadarasi, kunhegyesi, karcagi és bácskosútfalvai hímző köreink évek óta azon dolgoznak, hogy a mai kornak megfelelő köntösbe helyezzék a kunhímzést. A jelenlegi kollekcióval arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a nagyérdeművel. A kunhímzés igen népszerűvé vált a helyiek körében is, hiszen a tárlat megnyitóján több kunhegyesi asszony is bemutatta az elkészült darabokat egy divatbemutató keretében.

A tárlat számtalan kézműves remek díjas alkotást kíván bemutatni mai kornak megfelelő köntösbe helyezve
Fotó: Nagy Balázs

A hímző közösségek tagjai felkutatták a tizenhetedik század végétől eredeztethető motívumokat, amelyekkel a tárlaton is találkoztunk.

– A kiállításon számtalan kézműves remek díjas alkotással találkozhatunk, amelyeket évről-évre nyári táborokban készültek – folytatta tovább az intézményvezető. – Az alkotótáborok minden évben más-más településen szerveződnek, ahol 2021-ben például feldolgoztuk a kunhímzést és motívumait, ezt követendő évben megismerkedtünk az egyszínű szűcshímzéssel, idén pedig a színes szűcshímzéssel foglalkoztunk. A közösség tagjai, Bán Andrea etnográfus vezetésével és Tankó Judit Munkácsy-díjas iparművész segítségével terveztük meg a mai kornak megfelelő köntösbe öltöztetett mintákat. Az autentikus motívumok újratervezve létrehoztak egy kollekciót, amelyet együttes erővel gondoltunk újra kunul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!