A levéltárak világa

2024.01.07. 18:00

A múlt kincseinek kutatási lehetőségeiről volt szó a jászapáti könyvtárban

A három előadásból álló sorozat első programján a levéltárak világa került középpontba.

Illés Anita

Mucsi László főlevéltáros szombaton interaktív előadást tartott Jászapátin

Fotó: Pesti József

„Kutasd a múltad!” címmel interaktív előadássorozat indult szombaton délután a Városi Könyvtárban, Jászapátin. Nagy érdeklődés kísérte az első foglalkozást, melyen Mucsi László, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának főlevéltárosa a levéltárak világába vezette be a jelenlévőket. Előadása kezdetén a levéltárak kialakulásának történeti hátterét vázolta, majd kitért arra, hogy milyen tevékenységet végeznek a 21. században.

– A levéltárak ma olyan közgyűjtemények, amelyek alapvetően iratokat, történelmünk írásos emlékeit gyűjtik. A levéltárba a maradandó értékű iratok kerülhetnek. Ez lehet történeti kutatás szempontjából értékes irat és jogbiztosító irat. Kivételnek számítanak a fotók, mozgóképek, hangfelvételek és pecsétnyomók, melyek szintén gyűjtőkörünkbe tartoznak – hangsúlyozta a szakember. 

Az érdeklődők az online adatbázisok használatába is bepillanthattak az első foglalkozáson
Fotó: Pesti József

Megtudtuk, hogy az intézmény feladatai közé tartozik többek között a gyűjtőterületi munka, az állomány védelme, az ügyfél- és kutatószolgálat biztosítása, a tudományos tevékenység, valamint a közművelődés és társadalmi kapcsolatok ápolása. Mucsi László számos gyakorlati ötletet, tapasztalatot megosztott az online adatbázisokban és a levéltárakban megtalálható információk felkutatásához. Kiemelte, hogy a sikeres levéltári kutatást meg kell előznie egy előzetes kutatómunkának az adott témában. Ebben az online adatbázisok is sokat segítenek, így ki sem kell mozdulni otthonról. Ha az online tartalom kevés, akkor el kell dönteni, hogy mely levéltárban kutassunk. Ennek különböző feltételei és szabályai vannak. 

A kutatással kapcsolatban telefonon vagy e-mailben érdemes felvenni a kapcsolatot a levéltárral. Az előadó készségesen válaszolt a felmerült kérdésekre, a foglalkozás végén néhány levéltári iratot és pecsétnyomót is bemutatott az érdeklődőknek. Január 13-án, szombaton 14.30-kor családtörténet-, január 20-án 14.30-kor pedig helytörténet-kutatással folytatódik az előadássorozat, mely a Petőfi Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!