Jáde-kőből készült

2024.01.08. 17:23

Szenzációs lelet került elő Alattyánnál, hihetetlen távolságból kerülhetett ide

A különleges eszköz Alattyán közelében került elő. Nefrit tárgyak a térségben nem ismertek, de még a Kárpát-medencében is ritkák.

Illés Anita

A Jász Múzeum a közösségi médiában is jelen van, ahol nem csak az éppen aktuális programokról tájékoztatják az érdeklődőket, hanem többek között a múzeumban őrzött értékes kincseket is bemutatják. Legutóbb egy értékes féldrágakőből, a jáde nefrit nevű változatából készül balta, vagy véső fotóját és rövid ismertetőjét osztották meg az intézmény Facebook-oldalán. A zöld színű jáde-kő eszközt Kerékgyártó Gyula, a Jász Múzeum Közösségi Régészeti Csoportjának tagja találta meg Alattyán közelében, a Zagyva melletti őskori lelőhelyen.

Kerékgyártó Gyula Alattyán közelében, a Zagyva melletti őskori lelőhelyen bukkant rá a jáde-kő baltára
Forrás: Jász Múzeum Facebook-oldala

– A lelet környezetében gyűjthető kerámiák alapján neolit település állt itt a Kr. e. 5400-4900 körüli években. A balta hossza 145 mm, a szélessége az élénél 28 mm. Hosszára merőlegesen a baltatesten véséssel több vájatot alakítottak ki, melyek a fanyélre való rögzítésnél a zsineg elcsúszását akadályozhatták meg. Nefrit tárgyak a vidékünkön nem ismertek, de még a Kárpát-medencében is igen ritkák. Jádét legközelebb az Alpokban bányásztak, ez a darab az őskori távolsági kereskedelem folytán került Alattyánra – írták a múzeum közösségi oldalán.

Megtudtuk azt is, hogy a jáde-kő balta szépsége és drágasága miatt bizonyára nem használati tárgyként, vagy fegyverként funkcionált, hanem inkább tulajdonosának magas presztízsét jelképezte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!