Kiállítás

2024.02.03. 07:00

Késői ébredés: lelki nyugalomra talált alkotás közben a jászberényi Szőllősi Zoltán

Március 2-ig tekinthető meg az alkotó Késői ébredés című kiállítása a jászberényi könyvtárban.

Illés Anita

Szőllősi Zoltán szívesen fest tájképeket, de absztrakt műveket is készít

Fotó: Pesti József

Idén is folytatódik a Jászberényi Városi Könyvtár népszerű Helyi érték sorozata, mely irodalom, képzőművészet, tudomány és határtalan kategóriában biztosít bemutatkozási lehetőséget a jászságiaknak. A program keretében nyílt meg a minap Szőllősi Zoltán Késői ébredés című kiállítása

A műanyagfeldolgozó üzemmérnök mindig is vonzódott a művészetekhez, először verseket írt, majd autodidakta módon kezdett el festeni. Képein erős színeket használ, többek között tájfestészettel, virágok, arcok festésével, absztrakt alkotásokkal próbálkozott az elmúlt három-négy évben. Szőllősi Zoltán 1960-ban született Jászberényben, élete első tizenegy évét Jászjákóhalmán töltötte, ahol mély gyökeret eresztett benne a természet szeretete. Tizenegy éves volt, amikor első versét megírta. Ezután azonban hosszú kihagyás következett, de 2002-ben ismét felszínre tört írói vénája és 2018-ig rengeteg verset írt. 

A kiállításmegnyitón azt is megtudtuk, hogy az alkotó kinek a hatására kezdett el festeni.

– Egy Csángó Fesztivál alkalmával ismerkedtem meg Bognár Ilona festőművésszel, akit megkértem, hogy az egyik versemhez készítsen egy képet, amelyet meg is kaptam tőle. A kép átadásakor javasolta, hogy próbáljam ki a festészetet. Hallgattam a tanácsára és megfestettem az első képemet. Közben lelki nyugalomra, egy kis varázsra leltem – mondta Szőllősi Zoltán, aki elhunyt barátja, Telek Zsolt emlékére rendezte meg a kiállítást, mely március 2-ig tekinthető meg a könyvtárban. 

A tárlatot Bognár Ilona nyitotta meg, a rendezvényt Katona Gábor cselló és Tóth István gitárjátéka színesítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!