Tiszazugi Földrajzi Múzeum

2024.03.13. 17:00

Tiszaföldvári család adományával gazdagodott a helyi múzeum

Újabb könyvvel gazdagodott a Tiszazugi Földrajzi Múzeum kiadványsorozata. Béres Mária igazgató Hunfalvy Pál nyelvész életét mutatta be a korabeli iratok nyomán. A rendezvényt résztvevői szemügyre vehettek egy báli ruhát, ami nemrégiben került az intézménybe.

Pakainé Pusztai Nóra

A napokban mutatták be a Tiszazugi Földrajzi Múzeum kiadványsorozatának legújabb kötetét. Béres Mária könyve a Tiszaföldváron gazdálkodva mulatván - Hunfalvy Pál tiszaföldvári évtizedeiről címet kapta.

Tiszazug,Tiszazugi Földrajzi Múzeum ,ereklye,gazdagodott
Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója egy múlt század eleji ruhát is bemutatott
Fotó: Dobróka András

Ahogy a Földvári Hírlap közösségi oldalán közzétett beszámolóból kiderül, Hunfalvy Pál (születési nevén Paul Hunsdorfer) kisnemes, magyar jogász, etnológus, nyelvész, az 1848–1849-es forradalom idején parlamenti képviselő, az MTA tagja. A magyar nyelv finnugor eredetének elismertetője, a finnugor nyelvrokonság elméletének egyik kidolgozója, akit több évtizedes kapcsolat fűz Tiszaföldvárhoz. A kötet erre derít fényt a korabeli iratok, levelek, térképek nyomán.

A bemutató meglepetésekkel is szolgált: szó esett egy tiszaföldvári család adományáról is, amely egy a múlt század elején, vélhetően egy helyi református leány részére készített, népi motívumokkal ékesített báli ruha volt.

– A ruhát a neves jelmeztervező, forgatókönyvíró és filmrendező Zsindelyné Tüdős Klára készítette. Ő rendezte a tiszaföldvári kötődésű Nagykovácsi Ilona színésznő főszereplésével forgatott „Fény és árnyék” című filmet 1943-ban, de ő volt többek között a Magyar Királyi Operaház jelmeztervezője is – említették meg. 

A könyvbemutatók sora a közeljövőben folytatódik, a következőkben Kopa Zsigmond építőmester munkásságát fejtegető látványos és hiánypótló kiadvány jelenhet meg Tiszaföldváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!