Régészet

2024.04.12. 07:00

Kétezer éves sírokat tártak fel a szolnoki katonai helyőrségben – galériával

Szarmata település és temetkezési hely nyugszik a felszállásra váró katonai helikopterek alatt Szolnokon. A különleges leletekről kiállítás nyílt, ami május 27-ig tekinthető meg.

Mészáros Géza

„Reptéri sírok, szarmata temető Szandaszőlősön” címmel új időszaki kiállítás nyílt meg a szolnoki Damjanich János Múzeum első emeleti bemutatótermében csütörtökön délután. 

Értékes leletek rejtőztek a szolnoki helikopterbázis alatt
Fotó: Nagy Balazs

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén tavaly nyáron elkezdődött létesítményfejlesztés előtti kötelezően előírt régészeti feltárás egy szarmata település maradványait, illetve elszórtan szarmata temetkezési helyeket talált. 

A lelőhely a korai sírfosztogatások ellenére is gazdagnak mondható, azzal együtt is, hogy a keletről Pannóniába vándorolt, és az Alföldön az első században letelepült népcsoport temetkezési szokásai – bőrbe és gyékénybe bugyolálták a halottaikat – nem segítik napjaink régészeinek munkáját.

Minderről az időszaki kiállítást megnyitó Istvánovics Eszter, a nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze beszélt. A szakember unikálisnak nevezte a kiállított leletanyagot, amelyben számos, kétezer évvel ezelőtti viszonyításban is értékes tárgyakat állított ki a Damjanich múzeum.

A különleges kiállítás május 27-ig tekinthető meg, hírportálunk pedig hamarosan a feltárás körülményeiről, illetve a szarmaták alföldi jelenlétéről, valamit a kuriózumnak számító leletanyagról bővebb tudósítást is közöl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!