Interaktív kultúra

2024.04.12. 12:00

Képzeletbeli utazásra csábította a zagyvarékasiakat egy különleges busz

Interaktív formában, élményszerűen ismerkedhettek az egyik legnagyobb költőnkkel csütörtökön a zagyvarékasiak.

Kovács Berta

A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, a Petőfi busz várta a látogatókat a költészet napján.

A helyi általános iskolások is felszálltak a különleges buszra 
Forrás: Beküldött fotó

A különleges jármű 2022 szeptembere óta járja az országot, Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából indították útnak, hogy a nagyvárosoktól kezdve a legkisebb falvakig minél szélesebb körben megismertesse a nagyközönséggel a költő életét és munkásságát. A buszos tárlat április 11-én, a magyar költészet napján érkezett Zagyvarékasra.

A jármű a Szabadság téri parkolóban 8 órától várta az érdeklődőket. Délelőtt a helyi Damjanich János Általános Iskola tanulói vettek részt csoportokban a foglalkozásokon, melyeket a busszal érkező múzeumpedagógus tartott, délután pedig a lakosok ismerkedhettek a különleges tárlattal.

A buszra felszállók olvashatták a költő nagy méretben kinyomtatott verseit, próbára tehették magukat az óriás kirakóval, szórakozva tanulhattak az interaktív falak és egyéb játékok nyújtotta lehetőségeken keresztül, megismerve a neves személyiség életének meghatározó állomásait, azt, hogy miként lett egy mészáros fiából 26 éves korára az egyik legnagyobb magyar költő.

A gyerekek is szívesen fogadták a tudásátadásnak ezt a nem mindennapi formáját, élvezték, hogy a buszban fiókok, szekrények voltak kialakítva, amelyeket meg lehetett fogni, kinyitni, kihúzni, de kvíz és kirakós játék is vonzó volt számukra. Közben olyan információkhoz juthattak, ami túlmutat az iskolában tanultakon.

Az utazó program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!