Költészet napja

2024.04.11. 20:00

Radnótit idéző „razglednicák” jelennek meg a jászberényi kiállításon

A Költészet napi versillusztrációs pályázat olvasásra, szövegértelmezésre, az írott szó képi megfogalmazására, az emberi érzelmek értelmezésére és megjelenítésére ösztönözte a fiatalokat Jászberényben.

Illés Anita

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria idén „Razglednicák” (képeslapok) címmel hirdetett versillusztrációs pályázatot a Magyar Költészet Napja alkalmából a Jászságban élő, és tanuló középiskolások számára. 

A versillusztrációs pályázat második díját Olajos Anna kapta(balról jobbra), Ágnecz László különdíjban részesült, Tardi Kinga harmadik helyezést ér el 
Fotó: Pesti József

A pályázóknak a 115 éve született, 80 éve elhunyt Radnóti Miklós költő lírájának üzenetét kellett ábrázolniuk a képzőművészet eszközeivel. A legjobb alkotásokból április 11-én, csütörtökön délután nyílt kiállítás a Hamza Gyűjteményben. 

Kitüntetett érdeklődéssel fogadtuk azokat az illusztrációkat, amelyek az egész életút tartalmi mondanivalóját visszaadták, de bármilyen más, a költeményekben megjelenő képi elem illusztrálásával is lehetett pályamunkát készíteni. A legtöbben ez utóbbira vállalkoztak. A pályázat a „Razglednicák”, képeslapok címet viseli, amely jelen esetben inkább formai iránymutatást adott, mint témamegjelölést

 – mondta a kiállítás megnyitóján Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója. 

A szervezők célja az volt, hogy olvasásra, szövegértelmezésre, az írott szó képi megfogalmazására, az emberi érzelmek értelmezésére és megjelenítésére ösztönözzék a fiatalokat. A pályázatra 78 alkotás érkezett, többnyire a Lehel Vezér Gimnáziumból, a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumból, valamint egy pályamunka a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumból.

A szabadon választott technikával készült műveket szakmai zsűri – Farkas Edit igazgató, Beluzsár Csaba művésztanár és Koncz Gábor grafikus, festőművész – értékelt. A tárlat május közepéig tekinthető meg a Hamza Gyűjteményben. 

A versillusztrációs pályázat eredményei: 

I. helyezett: Tóth Panna (Lehel Vezér Gimnázium 9. B)

II. helyezett: Olajos Anna (Lehel Vezér Gimnázium ). C)

III. helyezett: Tardi Kinga (Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 10. B)

Különdíj: Ágnecz László (Lehel Vezér Gimnázium 11. B)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!