KAJAK-KENU

2018.08.10. 12:19

Szolnok ad otthont az egyetemisták és főiskolások világbajnokságának

Napok óta telt ház van a szolnoki holt-tiszai kajak-kenu pályán, készülnek a versenyzők, hiszen péntektől vasárnapig a létesítményben rendezik meg az egyetemi és főiskolás világbajnokságot. A csütörtöki megnyitó előtt Schmidt Gáborral, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökével beszélgettünk.

Varga Csaba

Csütörtökön volt az esemény megnyitója

Fotó: Csabai István

Nem kevesebb mint 21 ország 300 versenyzője teszi vízre hajóját az egyetemisták és főiskolások világbajnokságán, amelynek legnagyobb örömünkre Szolnok ad otthont a hétvégén. Vajon miért a jászkunsági megyeszékhely kapta a rendezés jogát? – kérdeztük Schmidt Gábortól.

– Egyrészt a szegedi, Maty-éri pálya felújítás alatt áll, ahol jövőre felnőtt, kvalifikációs világbajnokságot rendezünk – kezdte az elnök.

– Másrészt nagyon jó híre van a szolnoki pályának, és az azt körülölelő létesítményeknek. A felnőtt és korosztályos magyar bajnokságok és a válogatók után komoly nemzetközi versenyt is akartunk rendezni a Holt-Tiszán, most ez megadatik, hiszen öt földrész kajakosai és kenusai indulnak a világbajnokságon.

– Természetesen nem csak a szegedi, hanem szolnoki létesítményt is fejleszteni akarjuk, sőt, az élő Tiszán lévő csónakház felújítására is megvannak a forrásaink. Azt tudni kell, hogy a sportág közvetlen utánpótlása méretik meg a hétvégén. Csapatunkban többen indulnak azok közül, akik a júliusi plovdivi, ifjúsági és U23-as világbajnokságon sikert sikerre halmoztak, konkrétan 16 érmet szereztek. Reméljük, hogy két év múlva a tokiói, majd 2024-ben a párizsi olimpián találkozhatunk majd velük.

Sikersportágunkról van szó, hiszen a világversenyeken versenyzőink sorra nyerik az érmeket, a hónap végén világbajnokság lesz Portugáliában. Jövőre a kvalifikációs vb-nek Szeged, majd 2020-ban az olimpiának Tokió ad otthont. A közvélemény pedig érmeket vár a magyar csapattól.

Schmidt Gábor, aki évtizedek óta kötődik a sportághoz, hiszen egykoron kajakos volt, majd az ifjúsági válogatott szövetségi edzőjeként, szakfelügyelőként és főtitkárként is dolgozott a szövetségben, amondó, jól áll válogatottunk a közelgő világesemények előtt.

Csütörtökön már az utolsó simításokat végezték a versenyzők hajójukon
Fotó: Csabai István

– Női versenyzőink a világ legjobbjainak számítanak, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Medveczky Erika kiváló kajakosok, akik mindezeket a nagy világversenyeken is bizonyították – folytatta Schmidt Gábor.

– A szolnoki Bodonyi Dóra is helyet követel magának a négyes hajóban, tagja volt az Eb-győztes kvartettnek, és utazik majd a portugáliai vb-re is. Férfi kajakosaink közül Kopasz Bálint nagy reménység, amit a belgrádi Eb-n bizonyított ezüstérmével. Kós Benedek pedig az U23-as vb-n nyert két aranyat egyéni számokban. Női kenusaink, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső is a világ elitjéhez tartoznak. Olimpiai szemüveggel nézve, jövőre mind a 19 kvótát meg akarjuk szerezni Tokióra.

Az MKKSZ elnöke természetesen szót ejtett a hétvégi seregszemléről is.

– Számunkra is fontos törekvés, hogy sportolóink ne csak a pályán teljesítsenek jól, hanem az iskolapadban is. Örömteli, hogy egyre több válogatott versenyzőnk tanul tovább és szerez diplomát.

– Ez az esemény kiváló lehetőség fiatal sportolóinknak, hogy egy világbajnokság légkörét megtapasztalják. Várhatóan a magyar szurkolók érmeknek is örülhetnek majd a hétvégén. És abban is biztos vagyok, hogy Szolnok jó házigazdája lesz az egyetemi és főiskolás világbajnokságnak.

Itt nézegethet fotókat arról, hogyan készülnek a sportolók a versenyre, itt pedig arról, milyen volt az esemény megnyitója.

Péntek délelőtt rajtolt a mezőny

A magyar válogatott soraiban 39 versenyző indul a szolnoki Holt-Tiszán. Köztük a Szolnoki KKK kajakosa, Gál Péter, aki 1000 méter párosban a tiszaújvárosi Beke Kornéllal indul, de helyet kapott az 500 méteren rajtoló négyesben is. Szintén hazai pályán fog versenyezni a szolnoki kötődésű Katrinecz Rita, aki a plovdivi vb-n 500 párosban és négyesben is tagja volt az aranyérmes csapatnak. Rita most is újpesti klubtársával, Malcsiner Eszterrel indul párosban 200 és 500 méteren. Lehet mondani, hogy aranyeséllyel. Ma 10 órakor az 1000 méteres selejtezőkkel rajtol a vb. Szombaton 10 órától az 1000 méteres döntőket, vasárnap 9 órakor az 500, míg 14 órakor a 200 méteres finálékat rendezik meg a szolnoki Holt-Tiszán.

Linkáék jól érzik magukat

Csütörtökön is nagyüzem volt a holt-tiszai vízi centrumban. Nemcsak azok a csapatok szálltak vízre, amelyek ma délelőtt rajtolnak az egyetemisták és főiskolások világbajnokságán. Azok is lapátot ragadtak, akik más versenyekre fókuszálnak. A szlovák válogatott négyes hajója az augusztus végi, portugáliai világbajnokságra készül. A csapatról tudni kell, hogy két éve ezüstérmes volt a riói olimpián. A négyes magyar hangja Linka Tibor.

– Jól beszélem a nyelvet, felvidéki magyar vagyok, Somorjáról származom – mondta a kajakos. – Kemény munka közepette vagyunk, de jól érezzük magunkat Szolnokon. Minden adott a munkához a vízi és a szárazföldi edzéseken is. Jövő héten a magyar négyessel is gyakorolunk majd többször is, az előkészületek jegyében. Még annyit el szeretnék mondani, a város szép

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában