kézilabda

2019.01.03. 13:34

Közel háromszázan kézilabdáznak a szolnoki klub soraiban

Jelenleg már 294 igazolt sportolóval rendelkezik a Szolnoki Kézilabda Klub. Ennek a tekintélyes létszámnak a jelentős részét utánpótláskorú játékosok alkotják, akik hétről hétre regionális és országos bajnokságokban teszik próbára tudásukat.

Szöllősi Péter

A serdülő hölgyek az országos bajnokságban szerepelnek

Forrás: a klub hivatalos facebook oldala

A klub elnöke, Vitális Sándor számolt be az utánpótlás helyzetéről.

– Sok más egyesülettel ellentétben, a kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy az utánpótlást építsük fel először, és idővel, mikor a saját nevelésű kézilabdázóink elérik a megfelelő szintet, akkor ők alkothassák a felnőttgárdát. Most 294 igazolt sportolóval rendelkezünk – döntő többségében tizennyolc éven aluli gyermekekről van szó – és folyamatos az érdeklődés.

Mint azt Vitális Sándor elmondta, tíz csapattal szerepelnek a különböző bajnokságokban. Köztük van kettő leány-, egy felnőtt női és két férfi-, valamint öt utánpótlás fiúegyüttes. Elsőként a lányok szerepléséről tett említést.

– A lányoknál az U13-as korosztályban versengenek a legkisebbek. Ők tavaly kezdték a kézilabdát és ez az első szezonjuk a regionális bajnokságban, ügyesen játszanak, élvezik a mozgást és nagyon jó kezekben vannak, hiszen az egyik felnőtt játékosunk, Kecskés Judit az edzőjük. A serdülő lányok Szabó Kata irányításával az országos bajnokság délkeleti csoportjában szerepelnek. Közülük többen már a felnőtt megyei első osztályban is szerepet kapnak, így rutinosabb játékosokkal szemben is edződnek, szokják a nagyobb terhelést és látják, hogy van előttük tér, hová lehet eljutni.

– Az U10-es csapatunk vegyes összetételű, hiszen a szabályok ezt megengedik, fiúk és lányok is lehetőséghez jutnak a négyfős csapatban. Az összecsapásaik nagyon látványosak, jó látni, hogy milyen vehemenciával képesek küzdeni már ilyen kiskorban is egymásért és a győzelemért Mészáros Csaba tanítványai. Kuriózumnak számított, hogy a közelmúltban a pályán egyszerre volt fent a felnőttegyüttesünk játékosának, Csató Dánielnek a három gyermeke, Erik, Lara és a mindössze hatéves Roland.

Az elnök úr kitért a fiúk teljesítményére is, akikkel szintén maradéktalanul elégedett.

– Az U12-esek edzője, a felnőttcsapatban játszó Bíró Péter a Vásárhelyi Pál szakközépiskolában tartja az edzéseket heti három alkalommal. Összeszokott és igencsak nagy létszámú gárdáról van szó, amely már 4–5 éve együtt játszik. Ugyanez igaz Csík Henrietta két évvel idősebb együttesére is, ahol szintén jó pár nagy reménységű gyermek pattogtat. Ők tornarendszerben versenyeznek, a szövetség összevont fordulókat szervez számukra, így egy hétvége alatt több mérkőzést is lejátszanak.

– A serdülő- és az ifjúsági együttesünk közösen készül Surman István irányításával. Az NB II.-ben az ifik a hatodik helyen állnak, míg a serdülők hetedikek. A keret tagjai közül többen is ott kopogtatnak már a felnőttcsapatunk ajtaján. A serdülőkorú Vári Gábor, valamint az ifjúsági korcsoportos Csibrány Márk, Bernáth Szabolcs és Pintér Patrik nemcsak bemutatkoztak, hanem már gólokat is szereztek NB II.-ben. Továbbá szintén az utánpótláskorúak versenyeztetése céljából indítottunk csapatot a megyei bajnokságban, ahol hétről hétre kemény ellenfelekkel szemben edződhetnek a srácok.

A serdülő hölgyek az országos bajnokságban szerepelnek
Fotó: a klub hivatalos facebook oldala

Öt csarnokban edzenek

Mint azt Vitális Sándor kiemelte, az edzések összességében öt helyszínen zajlanak. A felnőtt­mérkőzéseknek is helyet adó Tiszavirág Aréna az első számú bázisuk, de a kisebb korosztályok számára a Szent-Györgyi Albert iskolában is rendeztek mérkőzéseket 2018-ban. Ezenfelül a katasztrófavédelem, a Vásárhelyi Pál és a Baross Gábor szakközépiskola tornacsarnokában is folynak az edzések. Ezáltal folyamatos koordinációra és szervező munkára van szükség, de ezt eddig is mindig megoldották és a jövőben is igyekeznek megfelelni ennek a kihívásnak, annak érdekében, hogy mindegyik együttes legalább heti három tréningen részt vehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában