karate

2019.04.18. 10:29

Bravúr: Mező Lili letette a névjegyét Európában

Közel kétezres hazai közönség, dübörgő hangorkán segítette a litván karate egyik legkiválóbbját, Inga Mikstaite-t Mező Lilivel, a jászberényi Y Akadémia/Yakuzák SE fiatal versenyzőjével szemben a vilniusi Shinkyokushin Karate Európa-bajnokságon.

Munkatársunktól

Lili rúgásai az első két percben voltak veszélyesek. Forrás: Y-Média

Talán éppen ez a biztatás, na meg a több évtizedes rutin volt az a két tényező, ami egy hosszabbítás után végül a litván lány javára billentette a negyeddöntőt és Lili már nem küzdhetett tovább az aranyért a magyar válogatott színeiben. Abban azonban egyetértett a szakma és a közönség is, hogy valójában ez a küzdelem volt az igazi döntő, hiszen a két nagy esélyes a sorsolás szeszélye folytán már a selejtezőkben egy ágra került, így idő előtt kellett találkozniuk. Mező Lili harmadik helyezése így jócskán felér egy ezüsttel, s a látottak alapján kimondható: övé a jövő a -60 kg-os súlycsoportban a felnőttek nemzetközi mezőnyében.

A fullcontact karate Litvániában a legkedveltebb sportágak egyike, kiemelten fejlesztik államilag is, így az elmúlt másfél évtized során a litvánok a sportág meghatározó nemzetévé váltak. Ezért is előzte meg az idei Eb-t a szokásosnál is nagyobb várakozás, hiszen a hazaiak mindkét nemben és valamennyi súlycsoportban esélyes versenyzőket tudtak nevezni. High-tech volt a rendezés is, arról nem is szólva, hogy igen jelentős médiaérdeklődés és élő közvetítések kísérték a hétvégi kontinensviadalt.

A verseny első napján, szombaton kétségkívül a nők 55-60 kg-os küzdelmei kerültek reflektorfénybe, hiszen a litvánok kilencszeres Európa-bajnoka, a 38 esztendős Inga Mikstaite újabb címvédésre készült a hazai közönség előtt. Azt azonban már mindenki tudta, hogy nem lesz könnyű dolga, hiszen az Y Akadémia/Yakuzák SE ötszörös korosztályos (ifi, junior és U21-es) Eb győztese, Mező Lili személyében sok év elteltével veszélyes kihívója akadt.

Lili szeptemberben elmúlt 18 esztendős, így fél évvel a születésnapja után idén már felnőttként lépett tatamira a magyar válogatott tagjaként. Mező és edzője, Agócs Tibor jól ismerik Inga-t, hiszen komoly sportbarátság köti össze őket. Több nemzetközi edzőtáborban segítették már egymást oly módon, hogy akár Inga Mikstaite küzdött sokat az edzéseken a feltörekvő Y-os lánnyal, akár úgy, hogy sensei Agócs látta el jó tanácsokkal a tréningek során a litván nagymenőt. Most azonban eljött a pillanat, amikor Lili és „Ingute” ellenfélként álltak szemben az európai tatamin a negyeddöntőben.

Mindketten könnyedén jutottak túl első két ellenfelükön, ráadásul Mező Lili mindkettőt ipponnal győzte le. Az ukrán lányt alig 30, az őt követő litván versenyzőt pedig 45 másodperc alatt KO-zta. Sajnos a sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy ezen az ágon verekedett Inga

Mikstaite is, miközben a másikon jóval szerényebb teljesítmény is elég volt a döntőbe jutáshoz. A jó az lett volna, ha a magyar sportdiplomácia eléri, hogy Mező és Mikstaite más-más ágon küzdjenek, hiszen az erőviszonyokat figyelembe véve létrejöhetett volna kettőjük között egy színvonalas döntő, de erre sajnos nem jutott figyelem a szakvezetés részéről.

A küzdelem Lili és Inga között viharos volt egészen addig, amíg az Y-os lány bízott magában.

Az elején úgy tűnt, nem is megy majd végig az első 3 perc, hiszen Mező meglepte Ingát és miután többször kiszorította a tatamiról, egy wazari gyanús fejrúgással is megingatta Mikstaite-t. Ez az azonban a litván közönség előtt kevés volt, a bírók zászlója nem lendült

magasba, így folytatódott a küzdelem. A rutinos litván lassan átvette az irányítást, ezzel döntetlenre hozta az első 3 percet, s jött a 2 perces hosszabbítás.

Lili rúgásai az első két percben voltak veszélyesek. Forrás: Y-Média

Ebben már jobban érezhető volt, hogy Mező Lili megilletődött, s a hazai közönség hangorkánja valamint Mikstaite testre mért kemény ütései lassan maguk alá gyűrték a fiatal lányt. Az 5. percben, így a litvánt engedték tovább a döntőre, amit aztán könnyedén meg is nyert egy azeri versenyzővel szemben. Inga Mikstaite ezzel megszerezte tizedik Eb aranyát, Mező Lili pedig első felnőtt helyezését, egy harmadik helyet.

A küzdelem nem törte meg a két harcos közötti jó viszonyt. Inga edzője, Gediminas Varkala gratulált és perceken át méltatta Agócs mester és Lili közös munkáját, megjósolva, hogy ha így folytatják, nem lesz, aki megállítja őket a jövőben.

Agócs Tibor (balra), Inga Mikstaite, Mező Lili és Varkala Gedaminas. Forrás: Y-Média

– Tét nélkül érkeztünk Litvániába, hiszen most még csak Lili felnőtt nemzetközi mezőnybe történő integrálása zajlik. A sorsolás elhibázott volt, így a magyar csapat vesztett egy ezüstérmet, de ha ezt a keserű pirulát nagy nehezen benyeljük, maximálisan elégedettek lehetünk. Mindenképpen szerettem volna, ha élesben is küzd a súlycsoport nagy bajnokával. Ez megvalósult és, egyáltalán nem alárendelt módon gazdagodtunk sok-sok tapasztalattal. Ezúttal a rutin győzött. Nem volt ez egyszerű történet, hiszen Ingával évek óta nagyon jó a kapcsolatunk, tehát érzelmileg is nehéz volt elvonatkoztatni – nyilatkozta hírportálunknak Agócs Tibor.

Hozzátette: több mint tíz éves folyamatmenedzselés után jutottak el erre a szintre Mező Lilivel. Lili a sportkórházban rendszeresen vett részt különböző speciális vizsgálatokon az OSEI diagnosztikai laborvezetőjénél, dr. Kovács Péternél, és az eredmények alapján mindig abba az irányba vitték az edzések hangsúlyát, amit a szakember javasolt. A mögötte álló szakmai team tagja dr. Rácz Levente is, a Testnevelési Egyetem tudományos főmunkatársa, aki egyéni képzésekkel fejleszti az Y-os sportoló fizikumát. Az európai színvonalú versenyzéshez Jászberény és Nagykáta önkormányzatai is támogatást nyújtanak az Y Akadémia/Yakuzák SE-nek.

– Hiába vannak azonban sokan mögötte, ott, a zsúfolt arénában bárki, aki belép a tatamira egy kilencszeres Eb győztes, Világkupa győztes és sokszoros nemzetközi bajnok ellen, egyedül van. Itt nincs más csak Te és Ő. Nincs pénz, család, társ. Egy vékony szál köt a külvilághoz, melyet az edző fog a kezében. Életveszélyes rúgások, ütések a mátrixszerűen nyúló plasztikus idő. Szemvillanások. Tonnás súlyok. Teljesítmény kényszer. Anticipáció. Oxigénhiány. Évezredekbe nyúló taktikai, stratégiai események. Gátak. Félelem. Soha vissza nem térő helyzetek. Másodpercről-másodpercre változó szituációk... A Bajnokot nem elég legyőzni. Annyival kell jobbnak lenni, mint amekkora bajnok ő maga! A világ legszebb, legnemesebb heroikus küzdelme a kyokushin karate. Gratulálunk Inga Mikstaite 10. Eb győzelméhez – mondta könnyes szemmel sensei Agócs az élményeket feldolgozva, két nappal az Eb után.

A mester abban bízik, hogy a kétszeres Eb győztes Agócs(Szabó) Zsófia után Mező Lili személyében hamarosan egy újabb női Európa-bajnoka lesz az Y Akadémiának.

Facebook bejegyzés Inga Mikstaite oldalán 3 órával a mérkőzést követően:

„Thanks for the good, technical, energetic struggle. Respect Lili. Thanks Tibi. It was strong and the battle worth the finals. Biggest congratulations to my friends. You are the best.”

/Köszönöm a jó, technikás, energikus küzdelmet. Tisztelet Lilinek. Köszönet Tibinek. Ez egy kemény és döntőbe való csata volt. A legnagyobb gratuláció a barátaimnak jár. Ti vagytok a legjobbak!/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában