Kajak-kenu

2019.08.23. 10:12

Szolnoki kajakosok eveznek a vb-finálékban

A szegedi világbajnokság második versenynapján az elő- és középfutamokat rendezték meg a Maty-éri pályán, ahol már a szolnoki kajakosok is vízre tették hajóikat.

Varga Csaba

Bodonyi Dóra hazánk 200. világbajnoki aranyát szerezte a vb-n

Forrás: MTI/ Kovács Tamás

Közülük a K–2 500 méter előfutamában az első hely döntőt ért, a Noé Zsombor, Bogár Gábor kettős nem is bízta a véletlenre, megnyerte előfutamát, így további előcsatározás nélkül lesz ott a szombati döntőben.

– Mondhatni, rutinpályát mentünk, szépen, nyugodtan jöttünk el a végén a németektől, akik elég erősen kezdtek. Ők is a riválisaink, de leginkább a szerbekre és az oroszokra figyelünk – mondta Noé Zsombor (Merkapt-Mekler ITSE), aki Bogár Gáborral „elsőbálozó” Szegeden.

– Világkupákon már szerepeltünk a Maty-éren, de még utánpótlás-világbajnokságon sem indultunk itt – tette hozzá a Szolnoki KKK versenyzője, Bogár Gábor.

A Nemzeti Sport informá­ciói szerint a férfiak királyszámában, K–1 1000 méteren Kopasz Bálint a legjobb időeredménnyel és rendkívül könnyed versenyzéssel jutott a pénteki középfutamba – ebben a versenyszámban a nagyszámú induló miatt nem lehetett egyből a döntőbe kerülni.

Hiába teljesítettek hibátlanul a magyarok, az öröm nem lehet teljes, a vb-aranyéremre is esélyes futamgyőztes, Kozák Danuta és Kárász Anna párosát kizárták K–2 500 méteren, mert a hajómérésnél 85 dekával könnyebb volt a hajójuk.

– Hideg zuhanyként értek bennünket a történtek –mondta a Nemzeti Sportnak Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – A páros edzője, Somogyi Béla a versenyt megelőző napon és a verseny előtt is ellenőrizte a hajó súlyát, ami 18,05 kiló volt, a futam után azonban mind a két mérleg 17,20 kilogrammot mutatott.

– Nem tudjuk az okát a különbségnek – folytatta a szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, Somogyi rendkívül precízen szokta elvégezni a hajó előkészítésével, mérlegelésével kapcsolatos feladatait, amellyel sosem volt még hasonló probléma.

– El sem tudom képzelni, hogy történhetett, nem találunk rá magyarázatot. Nyolcvanöt dekát nem lehet elnézni. A bíróknak egyértelműen igazuk volt, a szabály, az szabály, hasonló esetben mindenki mással is így járnának el a versenybírók.

Csütörtök késő délután az 500 méteren induló Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK) kajak négyes az első helyen végzett, és kvalifikálta magát a vasárnapi fináléba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában