Labdarúgás

2020.10.23. 07:30

Eredménykényszer nélkül játszhatnak a Szanda Focisuli csapatai

Gyakorlatilag két csapattal három különböző bajnokságban, illetve tornákon szerepel a Szanda Focisuli SE. Az egyesület szakmai igazgatója és vezetőedzője, Gönczöl Ferenc elárulta, rendszeresen kilencven igazolt játékos szerepel náluk, van, amikor a százat is elérik. Erre azért is büszkék, mert szerencséjükre még sosem kellett toborozniuk gyerekeket az egyesülethez.

Nagy Gyula

Több kupát is nyertek már csapataik

Forrás: szandafocisuli.hu

– Játékosaink legnagyobb része a szandaszőlősi általános iskola tanulója – kezdte Gönczöl Ferenc. – Amire büszkék vagyunk, hogy még egyszer sem kellett toboroznunk, önellátó a focicsapatunk ebből a szempontból.

– Honnan indult és hova jutott el egyesületük?

– A Szanda Focisuli SE alapításának ideje 2003. október 16-a, azóta vagyunk benne a honi futball vérkeringésében. Mi abból indultunk ki, hogy a Góliát McDonald’s diáklabdarúgó-klubjának az utódjaként Szolnok és Szandaszőlős környékén szerettünk volna a gyermekeknek biztosítani egy helyszínt, ahol foglalkozhatnak a labdarúgással. A Bozsik-programban érdekelt fiataljainkkal fesztiválokon, programokon veszünk részt, az MLSZ előírásainak megfelelően. Van egy kapusedzőnk, és velem együtt van három szakedzőnk is.

Több kupát is nyertek már csapataik
Fotó: szandafocisuli.hu

– Hogyan teljesítenek a különböző korosztályokban?

– Mindig abból indulok ki, hogy mi felnőttcsapattal nem rendelkezünk, így gyakorlatilag nekünk semmilyen olyasfajta kötelezettségünk nincs, hogy kényszerből kelljen bármilyen korosztályt versenyeztetni. Pár évvel ezelőtt négy egymást követő évben elindultunk az NB II.-es rendszerben, ahol U15-ös és U14-es korosztályban nagypályás csapatot kellett versenyeztetni, ezt mind csak azért tettük, mert volt rá igény. Mindig az adott bajnoki időszakhoz mérten gondoljuk a gyerekek versenyeztetését. Amikor „csak” megyei versenyben tudunk játszani egy csapattal, akkor így teszünk, mellette, ha van igény, akkor kettő vagy három bajnokságban is részt veszünk. A téli időszakban a teremtornák színesítik a gyerekek programjait. Futsalversenyeken is indulunk 11, 13 és 15 évesekkel.

– Ha nincs kötelezettség, akkor mik a célok?

– Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nincs eredménykényszer. Látjuk, illetve látnunk kell azokat a korosztályokat, amelyekben az átlagosnál ügyesebbek vagyunk. Ahol létszámban nem vagyunk elegendően, vagy minőségben nem vagyunk azon a szinten, ott értelemszerűen a gyerekek képességeihez mérten igazított versenyeket favorizáljuk, pont azért, hogy idő előtt ne fordítsanak hátat a labdarúgásnak. Olyan célok, hogy mi valamikor felnőttcsapatot szeretnénk, vagy feljutnánk valamilyen osztályba, és ott rendszeresen szerepelnénk, nincsenek a részünkről. Persze annak csak örülünk, ha a későbbiekben profi labdarúgókká válnak a gyerekek.

– Milyen körülmények között tudnak készülni?

– Egy 60x40 méteres füves játéktér áll rendelkezésünkre a szandaszőlősi iskola mellett, amit a szülőkkel közösen tettünk rendbe. Az iskola műanyag borítású pályáját rossz idő esetén igénybe tudjuk venni. Van egy projektünk műfüves kispálya megépítésére, amit két éve nyertünk taopályázaton, de egyelőre kellő finanszírozási háttér hiányában nem tudjuk megvalósítani. Mivel normál méretű füves pályával nem rendelkezünk, ezért a Rákóczifalva SE pályáján rendezzük mérkőzéseinket – nagyon jó kapcsolatot ápolunk a klubbal. Akik nem tudják beverekedni magukat a Szolnoki MÁV FC csapatába, azokat a Rákóczifalvához irányítjuk a fejlődésük érdekében. Azt kell mondjam, hogy a felnőtt- és az U19-es gárdájuk nagy része a mi nevelésünk.

A profi ligában szerepelnek

Több olyan labdarúgója is van a Szanda Focisulinak, akik bemutatkoztak az első és a másodosztályban is. A legelső ilyen játékosunk B. Tóth Balázs volt, aki a Vasas, majd a Paks és a Szolnoki MÁV csapatában szerepelt. Tö­mös­vá­ri Bálint és Kir­ják Henrik is több évet játszott nálunk. Előbbi játékos a Honvéd csapatával bajnoki címet szerzett, utóbbi pedig a Budafok játékosaként vár bevetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában