Vízilabda

2021.04.24. 07:00

A Bajnokok Ligája után újabb trófeát akar nyerni a szolnoki csapat

Két magyar csapat játssza az Eurokupa döntőjét. Örömteli, hogy az egyik a Szolnoki Dózsa, vetélytársa pedig az OSC Újbuda gárdája lesz az oda-visszavágós párharcban. A felek első összecsapása szombaton 19.15-kor kezdődik a szolnoki Vízilabda Arénában.

Varga Csaba

Filip Filipovics (labdával) és szolnoki társai ezúttal az Eurokupa döntőjében mérik össze erejüket az OSC-vel

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

A múltról annyit, hogy a LEN Eurokupa-sorozatot az 1992–93-as évadban írták ki először, az első győztes az Újpest volt, amely háromszor hódította el a trófeát. A többi magyar csapat közül a Ferencváros kétszer, míg a Szeged csapata egyszer diadalmaskodott.

Érdekesség, hogy a második számú európai kupában korábban egyszer, 1997-ben rendeztek magyar döntőt, akkor az Újpest győzött a Ferenc­várossal szemben. A kupa jelenlegi címvédője a francia CN Marseille gárdája, amely a legutóbbi fináléban a montenegrói Jad­ran Herceg Novit múlta felül.

Egy biztos, idén május 8-án – akkor rendezik a visszavágót – új név kerül majd a serlegre. A nemzetközi sorozatokat nézve az OSC 1979-ben nyert utoljára nemzetközi kupát, akkor a BL elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában végeztek az első helyen. A Szolnok pedig 2017-ben a Bajnokok Ligájában bizonyult a legjobbnak.

Ha a két csapat egymás elleni döntőit nézzük az OB I.-ben és a Magyar Kupában, rendre szolnoki győzelem született az elmúlt tíz évben. Sőt, a felek a Bajnokok Ligájában is összemérték az erejüket, méghozzá 2014 ősszén a selejtező harmadik fordulójában, amikor a fővárosban 11–11-es döntetlent játszottak, míg a Vízilabda Arénában 11–9-re nyert a Dózsa, és feljutott a főtáblára.

Rátérve az idei évadra: egyik csapatnak sem sikerült feljutnia a BL-főtáblára, ezért szerepelnek az Eurokupában, amelyben ugyebár az idén még nem találkoztak. Ellenben a honi bajnokság alapszakaszában már kétszer is játszottak egymással a felek. Az ősszel Szolnokon 10–7-re nyert a Dózsa, majd március utolsó napján a fővárosban, egy színvonalas és izgalmas csatában 15–15 lett a végeredmény, és az igazság szerint egyik fél sem érdemelt vereséget.

Jansik Dávid, a szolnokiak bekkje csapatával egyetemben az Eurokupa kivételével már minden klubtrófeát bezsebelt.

– Reméljük, sikerül az újabb kupagyőzelem, de ahhoz két kőkemény meccset kell megvívnunk az OSC-vel – mondta hírportálunknak a játékos.

– Két, közel egyforma képességű csapat csatájában pedig minden megtörténhet, mint azt a legutóbbi bajnoki összecsapás is megmutatta. A fővárosi együttes játéka pár húzóemberre épül, akkor lehetünk nyerők, ha sikerül őket semlegesítenünk. Az lenne az ideális, ha egy kétgólos előnyt szereznénk a jövő heti visszavágóra, de akkor sem dőlünk a kardunkba, ha döntetlenre végzünk. Mint mondtam, két hasonló szintű, jó formában lévő csapatról van szó. Nem feledve, a kupa sorsa két mérkőzésen fog eldőlni, remélem, a mi javunkra.

Filip Filipovics (labdával) és szolnoki társai ezúttal az Eurokupa döntőjében mérik össze erejüket az OSC-vel
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A Dózsa vezetőedzője, Zsiv­ko Gocics játékosként, amit lehet, minden egyes trófeát megnyert pályafutása során. Most arra készül, hogy tanítványaival együtt elhódítsa az Eurokupát.

– Kétszer is játszottunk a bajnoki szezonban az OSC-vel – mondta a szakember.

– Bő fél éve 10–7-re nyertünk hazai medencében, de azt a meccset nem szabad figyelembe venni, akkor mindkét csapatból többen bajlódtak sérüléssel és betegséggel. Nemrégiben pedig döntetlenre végeztünk egy nagyon jó mérkőzésen. Egy biztos, csapatunkat nem kell motiválni, hiszen kupadöntőről van szó. Minden szinten felkészültünk a mérkőzésre. Most nem négy, hanem nyolc negyeden át kell bebizonyítanunk, hogy jobbak vagyunk vetélytársunknál.

Az Eurokupa odavágóját zárt kapuk mögött rendezik, a ma 19.15-kor kezdődő összecsapást a Digi Sport2 közvetíti élőben.

Az OSC Újbuda is felkészülten várja a páros csatát

– Természetesen a lehető legalaposabban felkészültünk a döntőre – mondta Varga Dániel, az OSC edzője a molcsapat.hu-nak.

– Mivel egy sztárcsapat az ellenfél, ez is egy remek alkalom arra, hogy az OSC tovább épüljön, rutint és tapasztalatot szerezzenek a játékosok. Számomra a legfontosabb természetesen a győzelem kiharcolása, de csak alig marad el mögötte az, hogy mit mutatnak a fiúk egy ilyen súlyú mérkőzésen.

Azt szeretném, ha mindenki ki tudná hozni magából a legjobbját, mert ha a fiúk száz százalékot nyújtanak és mégis vereség lesz a vége, azt könnyebb lesz megemészteni. Egy hosszú távú projektben vagyunk, nem tehetjük meg, hogy csak az eredmények alapján ítéljük meg a csapatot, még akkor sem, ha most tényleg az a legfontosabb. Szeretnénk nyerni, de ha nem sikerül a bravúr, akkor sem mehetünk a Dunának, mert nem ér véget a szezon az Eurokupa-döntővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában