Videóval / Evezés

2021.04.11. 15:50

Európa-bajnoki címet szerzett a szolnoki–győri evezős páros

A szolnoki Furkó Kálmán és társa, a győri Szabó Bence vasárnap megnyerte a döntőt a könnyűsúlyú kettesek mezőnyében, ezzel a páros Európa-bajnoki címet szerzett az olaszországi Varesében.

Varga Balázs

Forrás: Magyar Evezős Szövetség

Fotó: Czucz Bálint

Három szolnoki evezőssel vágott neki a magyar válogatott a péntektől vasárnapig tartott kontinensbajnokságnak, a Tisza Evezős Egyletet Furkó Kálmán és Szabó Márton, míg a Szolnoki Sportcentrumot Ferencz Panna képviselte.

Utóbbi versenyző Fehérvári Eszterrel könnyűsúlyú kétpárban (olimpiai szám, 13 induló) versenyzett az Eb-n, ahol az első előfutamban az ötödik helyen zártak, így a reményfutamban folytathatták szereplésüket. Sajnos ott délután a negyedik, utolsó helyen értek célba, így nem jutottak tovább a középfutamba, így végül a 13. helyet szerezték meg az Európa-bajnokságon.

Szabó Márton Bácskai Mátéval állt rajthoz, aki a Vác Városi Evezős Club versenyzője. A páros kétpárban indult, amely szintén olimpiai szám, így aztán népes mezőnyben (24 induló) kellett megmutatniuk, mit tudnak. Az előfutamban az ötödik helyen zártak, és mivel csak az első két egység jutott tovább közvetlenül a Az és B döntőbe kvalifikáló középfutamba, újra hajóba kellett szállniuk a fiúknak ennek kiharcolásához.

A reményfutamban szintén az első két hely egyikén kellett volna végezni, ám a szerbek és az írek mögött csak harmadikként értek célba, így a továbbiakban a C és D döntőért hajthattak. A középfutam első három befutója a C döntőbe jutott, a többiek pedig a D-be: a magyar duó pedig a norvég páros mögött második lett. Jöhetett a C döntő, amit szintén a norvégok nyertek meg, aztán jöttek a belgák, a spanyolok, majd a negyedik helyen a mieink, akik így összesítésben a 16. helyen zárták az Eb-t.

Furkó Kálmán és Szabó Bence összeszokott párosnak számít, hiszen korábban világbajnoki negyedik, U23-as vb-harmadik, valamint U23-as Európa-bajnok volt az egység. Molnár Dezső és Alföldi Zoltán tanítványainak a könnyűsúlyú kettesek mezőnyében mindössze két duóval kellett megmérkőzniük ezen az Eb-n, aminek az az oka, hogy ez a versenyszám nem szerepel az ötkarikás játékok programjában, így az olimpia évében kevésbé számít népszerűnek. Így aztán a pénteki előfutam csupán pályaosztónak számított, ám a magyar kettős ezt magabiztosan nyerte az olaszok és a moldávok előtt.

Vasárnap délelőtt jöhetett a döntő, ahol az olaszok 500 méternél bő egy másodperccel, féltávnál pedig több mint két másodperccel vezettek. Azonban Furkó Kálmán és Szabó Bence 1000 méternél rákapcsolt, és 1500-nál már az élen evezett, majd az elfáradó ellenfeleiket végül kilenc (!) másodperccel előzték meg a célba érkezéskor, így a szolnoki–győri páros Európa-bajnoki címet szerzett.

Furkó Kálmán és Szabó Bence győzelme a döntőben:

Még egy magyar aranyéremnek örülhettünk Olaszországban, Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban (nem olimpiai szám) utasított mindenkit maga mögé a tízfős mezőnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában