Dékány Lili

2021.06.30. 11:25

Rangos elismerést kapott a tiszafüredi kajakos lány

Hazánk egyik sikersportága a kajak-kenu, a honi utánpótlás-nevelésnek pedig maghatározó szereplője a tiszafüredi klub. Növendékeik egymás után nyerik a nemzetközi és hazai versenyeket. Egyikőjük remek teljesítményét most minisztériumi szinten is elismerték.

Ujvári László

Dékány Lili megkapta a Magyarország jó tanulója, jó sportolója minisztériumi elismerést

Fotó: Ujvári László

Nemrég jutalmazták a város kiváló sportolóit Tiszafüreden, ilyenkor a település sportéletének számos kiemelkedő tehetsége kap Kiváló Ifjúsági Sportoló, vagy a tiszafüredi olimpiai bajnokról elnevezett Benedek Gábor-díjat. Az egyik tiszafüredi reménység emellett egy másik rangos elismerést is átvehetett, idén Dékány Lili kapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által évente adományozott Magyarország jó tanulója, jó sportolója elismerést.

Éppen egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy kiemelkedő tanulmányi eredményével és sportteljesítményével két tiszafüredi lány, Pető Adél és Pető Hanna lett Magyarország jó tanulója, jó sportolója. Itt a folytatás: idén klubtársuk, Dékány Lili követte a testvérek példáját.

– A szüleim neveztek a díjra, nem tudtam róla. Sőt, a papírok aláírását is megoldották, más dokumentumokkal együtt tették elém, én pedig mit sem sejtve, a nevezést is aláírtam – mesélte lapunknak az idei díjazott.

– Később tőlük tudtam meg, hogy megkaptam, ami nagyon meglepett, mert addig fogalmam sem volt arról, hogy szóba kerültem

– idézte fel az első emlékét.

– Sokat dolgoztam érte, és ez megerősített abban, hogy tényleg megéri csinálni. Nagyon jólesik, hogy mások is így látják a teljesítményemet, ami természetesen arra ösztönöz, hogy folytassam – mondta mosolyogva Lili.

Kiváló tanulmányi eredményei mellett a kajak-kenu határozza meg a tizenöt esztendős lány életét, negyedik osztályos korában a City-Gas Tiszafüredi Kajak-kenu Sportegyesületben ismerkedett meg a sportággal, és azóta is – versenyről versenyre – nevelőegyesülete színeiben áll rajthoz.

Még csak öt éve, hogy először evezőlapátot fogott, de már négy magyar bajnoki cím tulajdonosa. Többnyire egyesben és párosban teszi próbára tudását, nem ritkán négyesben is rajthoz áll a tiszafüredi gimnazista, aki most fejezte be a kilencedik osztályt.

– Amire eddig a legbüszkébb vagyok, azt párosban nyertem ötszáz és ezer méteren egy szolnoki lánnyal, Mátyás Hannával – emelte ki kérdésünkre Lili. – Őszintén szólva, jobban szeretek párosban versenyezni, olyankor nemcsak magamért, hanem egymásért is küzdünk – fogalmazott.

Dékány Lili megkapta a Magyarország jó tanulója, jó sportolója minisztériumi elismerést
Fotó: Ujvári László

Tavaly egyesben az országos harmadik helyen végzett tizenöt kilométeres távon, de ifjúsági kategóriában tizennyolc kilométeren már az első helyen ért célba. Egyik vágya, hogy hosszú távon ezzel a sportággal foglalkozhasson, edző szeretne lenni, amihez jó példával jár előtte a trénere, Fülöp János.

– Nagyon szeretem ezt csinálni, nemcsak az élmények és a sikerek, hanem a közösség miatt is, ma már nem tudnám elképzelni magam a kajakozás nélkül

– magyarázta Lili.

A kajak-kenu mellett a tanulásban is nagy energiákat mozgósít, kitűnő év végi bizonyítványa nem szorul magyarázatra. Szülei pedagógusok, testvérei szintén jó tanulók, így számára sem volt kérdés, hogy milyen elvárásokat támaszt magával szemben. Felnőtteket megszégyenítő kitartás és céltudatosság jellemzi, amit jól illusztrál, hogy a hétköznapjaiban megfér egymás mellett a kiemelkedő tanulmányi eredmény és a remek sportteljesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában