Vízilabda

2021.07.12. 07:00

Új légiósokkal vág neki a következő szezonnak a Dózsa

Több más labdás sportággal ellentétben a vízilabdacsapatoknál már kialakultak a következő évad játékoskeretei. A bajnoki címvédő és Eurokupa-győztes ­Szolnoki Dózsánál már csak egy kérdőjel van, ugyanis Nagy Viktor kapus csak az olimpia után dönti el a hogyan továbbot.

Varga Csaba

Zsivko Gocics (középen) és a játékosok lassan elkezdik gyűjteni az erőt a következő évadra

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Balogh László

Mint azt már hí­reltük, a három távozó szerb vízilabdás közül Filip Filipovics az Olym­piakosz Pireusz, Dusko Pi­jetlovics és Radomir Dra­sovics pedig a Novi Beograd játékosa lesz a következő évadban.

Akkor nézzük az érkezőket: centerposztra a 23 éves, holland Bilal Gbadamassit szerződtették, a 195 centiméteres játékos két évet lehúzott a Partizan Beogradban, ám a koronavírus-járvány miatt hazatért, „beugróként” a bajnoki negyeddöntős a Twente csapatában játszott. Rosszkéz-oldalon fog szerepelni a 24 éves, horvát Ivan Zovic, aki koronavírus-járvány előtt a Jadran Split­ben játszott balkezesként, majd a Spandauhoz igazolt Berlinbe, de Németországban leállt a bajnokság, így fél évet ismét a Splitben töltött.

A Dózsa harmadik külföldi vízipólósa a 19-szeres horvát válogatott, Kris­tijan Milakovic, aki évekig a Mladost Zagreb­ben szerepelt, most az olasz első ligából érkezik, ahol előbb a Savonában, majd a Triesztben játszott. A 29 esztendős, 203 centis vízilabdázó több poszton is használható, elsősorban kapásoldalon érzi jól magát, de bekként is bevethető.

A mindössze 18 esztendős Pető Attila pedig a KSI csapatából érkezik, az átlövő 48 találatot jegyzett az elmúlt OB I.-es szezonban.

Nagy visszatérő a kapus, Gárdonyi András, aki harmadszorra igazol Szolnokra, hiszen először 2005-ig, majd 2009–12 között volt a klub játékosa.

Ezt követően nyolc évet töltött a Ferencvárosnál, amellyel honi bajnoki és kupasikereket, valamint két éve Bajnokok Ligája-győzelmet szerzett. Mint megtudtuk, most nemcsak kapusnak, hanem a fiatal játékosok egyfajta mentorának is kell lennie az előttünk álló időszakban.

A mostani állapotok szerint 17 vízipólósból állhat majd a szolnoki együttes állománya, kell is a bő keret, hosszú lesz ugyanis a következő szezon.

A hazai idény ismét a Magyar Kupával kezdődik, az első fordulót szeptember 3–5-én rendezik meg. Rá három napra rajtol a tizennégy csapatosra szűkített OB I.-es bajnokság. Az élvonalbeli küzdelmekben oda-vissza játszanak egymással a felek. Az alapszakasz utolsó fordulóját április 9-én rendezik meg. A rájátszás rajtjára azonban közel két hónapot kell várniuk a csapatoknak. Ugyanis május 13. és 29. között rendezik meg Japánban, nevezetesen Fukuokában a világbajnokságot.

Zsivko Gocics (középen) és a játékosok lassan elkezdik gyűjteni az erőt a következő évadra
Fotó: Balogh László / Nemzeti Sport

A bajnoki folytatásról annyit, hogy a rájátszásban az 1–12. helyezett csapat vesz részt, a szokásos párosítás (1–4., 2–3. stb.) alapján az egyik fél hetedik pontjáig küzdenek egymással. A döntő az egyik fél második győzelméig tart, a bronzéremért páros mérkőzést játszanak, az 5–11. helyért pedig ismét az egyik fél hetedik pontjáig tart a küzdelem. Az alapszakasz 13. helyezettjére két győzelemig tartó osztályozó vár, a 14. helyezett kiesik.

Mindezt még össze kell hangolni a nemzetközi kupasorozatokkal. A Nemzeti Sport információi alapján a Bajnokok Ligája főtábláján ismét tizenhat gárda lesz érdekelt. A háromfordulós selejtezőket szep­tember 24. és október 20. között rendezik. A főtáblán október 26–27-én lesz az első kör, a világbajnokság előtt pedig a 12. fordulóig jutnak el a résztvevők. A vb után még lejátsszák a maradék két kört. Ami biztos, a nyolcas döntő Belgrádban június 30–július 2. között lesz. Mindebből kiderül, hogy a legutóbbi idény sem volt könnyű, de a következő még nehezebb lesz, hiszen a legjobbakra 11 hónapos szezon vár. Nem feledve, hogy az olimpiát követő idényről beszélünk.

A Szolnoki Dózsa várható kerete

Játékosok: Angyal Dániel, Bányai Márk, Bilal Gbadamassi, Dőry Farkas, Gárdonyi András, Ivan Zovic, Jansik Dávid, Kristijan Milakovic, Konarik Ákos, Kovács Gergő, Melkuhn Brúnó, Nagy Ádám, Nagy Viktor, Pető Attila, Schmölcz Norman, Szeghalmi Zsombor, Teleki András.

Vezetőedző: Zsivko Gocics. Edző: Hangay Zoltán, Vincze Gergő. Szakmai igazgató: Kovács István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában