Karakas Hedvig

2022.01.28. 07:01

Tavasszal térne vissza a szolnoki származású dzsúdós

A furcsa kóron és a koronavíruson is túl van a sportoló.

Varga Balázs

Karakas Hedvig (jobbra) márciusban vagy áprilisban versenyez újra Archív fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Budapesti Honvéd SE szolnoki származású dzsu­do­ká­ja, Karakas Hedvig átesett a koronavíruson, így csak tavasszal indul újra cselgáncsversenyeken.

A 31 éves versenyzőről tudni kell, hogy a sikertelen nyári olimpia után túlesett egy komoly betegségen. A kálváriája már Tokióban elkezdődött, a versenye előtt két nappal elvesztette perifériás látását, szédülni kezdett, de edzőjével azt gondolták, a fogyasztás miatt van, a mérlegelés után elmúlnak a panaszai. Nem múltak el. A cselgáncsozó másnap is rosszul lett, a viadal napján kettős látásra panaszkodott, emiatt már Tokióban elvégeztek rajta egy MR- és egy szemészeti vizsgálatot, de az orvosok nem jöttek rá az okokra – írta cikkében a Nemzeti Sport.

Hédi egyre rosszabbul lett, vírusos tünetei voltak hányással, hasmenéssel kísérve, fájtak a végtagjai, a fél arca lebénult, ez az állapot megközelítőleg hat hétig elhúzódott

– nyilatkozta korábban edzője, Toncs Péter.

Ijesztő volt látni, ahogy felemészti a betegség. Tápszerekkel etettük, és rendszeresen infúziót kapott, hogy ne száradjon ki. Sajnos olyannyira legyengült, hogy heteken át csak annyit tudott mozogni, hogy az emeletről lement a nappaliba, és szinte egyfolytában aludt. Hédi azt mondta, olyan érzés, mintha folyamatosan influenzás lenne, a szervezete pedig nem tud küzdeni ellene.

Hogy milyen betegséggel küzdött pontosan, azóta sem tudni, az orvosi vizsgálatokból sem derült rá fény. Szerencsére ez a kór már a múlté. Viszont néhány héttel ezelőtt elkapta a koronavírust, ám már ezen is túl van, azonban még csak most kezd el újra edzeni.

Úgy tervezem, március-áprilisban térek vissza a versenyzéshez, mellette szövetségi szőnyegedzőként is dolgozom a női csapatnál. Élvezem és próbálom megszokni ezt a szerepkört

– mesélte az Európa-bajnok dzsúdós az MTI-nek, majd súlycsoportjáról szólva közölte, az 57 kilót elengedte, már nem tud olyan sanyarú életet élni, melyben tartja a szigorú diétát.

Ha folytatom hosszabb távon, akkor biztosan 63 kilogrammban fogok versenyezni

– fűzte hozzá.

Ha a szolnoki származású sportolónő tavasszal indul újra versenyeken, akkor a március 19-i országos bajnokságot még várhatóan kihagyja. Azonban az április 29-én kezdődő szófiai Európa-bajnokságon már ott lehet a tatamin, nem beszélve az augusztus 7-én rajtoló taskenti világbajnokságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában