Kosárlabda

2023.04.15. 07:00

„Az nyerhet, aki nyugodtabb marad” – véli az Olajbányász centere

Nagy lépést tehet az elődöntő felé egy szombati, körmendi győzelemmel az Olajbányász, ehhez viszont egy motivált, kőkemény és a szurkolói által tüzelt riválist kellene két vállra fektetni.

Rózsa Róbert

Révész Ádám (jobbra), az Olaj centere idei negyedik Körmend elleni sikeréért lép pályára társaival

Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Dicsőséges nap volt április 12-e Körmenden, 1987-ben. Azon a napon a Vas megyei piros-feketék a magyar kosárlabdázás történetének első vidéki csapataként nyerték meg az első osztályú bajnokságot. Harminchat évet előreugorva az időben, mai utódaik is szerettek volna emléket állítani a korabeliek bravúrjának (amely valóban az volt, a Honvéd 1976 óta tartó diadalmenetétnek vetettek véget), de nem jártak sikerrel. Szerdán – április 12-én – az NB I.-es rájátszás negyeddöntőinek első körében a Szolnoki Olajbányász magabiztos győzelmet aratott a körmendiek felett, 89–76, így Gasper Potocnik alakulata megtartotta pályaelőnyét, és 1–0-ás előnyből folytathatja az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot.

 

Azt a párharcot, amelynek második felvonását szombaton 18 órakor, Körmenden rendezik.

 

Noha az Olaj idénybeli mérlege eddig makulátlan a tavalyi ezüstérmes ellen – az eheti győzelem mellett az alapszakasz oda- és visszavágóját is a Szolnok nyerte –, a vasiak híresen forró atmoszférájú csarnokában sosem egyszerű a vendégcsapatok dolga. Nem volt az az Olajnak sem: a két együttes márciusban csapott össze Körmenden, ahol a puskaporos hangulatú találkozót félbe is kellett szakítani a hazai szurkolók rendbontása miatt.

A harciasság pozitív oldaláról szólva: a pályán szerencsére az Olaj-játékosoknak sem kell a szomszédba menni küzdőszellemért. Bizonyították ezt a negyeddöntő első találkozóján is, például a kiváló palánk alatti munkával, a temérdek megnyert lepattanóval, no meg azzal, hogy nulla ponton tartottak bizonyos Marjan Cakarunt.

Mindezzel együtt sem számít könnyű találkozóra az Olaj centere, Révész Ádám. – Biztos, hogy nehezebb mérkőzésnek nézünk elébe, mint a szerdai volt, hiszen a Körmend hazai pályán játszhat. Ugyanakkor nekünk kedvez, hogy a kupameccsek miatti terhelés után már pihentebbek leszünk.

 

Eddig mindhárom Körmend elleni meccset megnyertük a szezonban, és egyértelmű célunk, hogy a negyedik is a miénk legyen

 

– mondta Révész Ádám.

A Magyar Kupa bronzmeccsén remek teljesítménnyel előrukkoló játékos motivált, keményen védekező ellenfélre számít, akik mindent bevetnek majd a siker érdekében. – Mi viszont náluk is motiváltabbak szeretnénk lenni. Úgy vélem, az a csapat nyerhet, amely nyugodtabb tud maradni – fogalmazott a center.

Negyeddöntő, második mérkőzések, szombat: Kecskemét–Alba Fehérvár (a párharc állása: 0–1), Körmend–Szolnoki Olajbányász (0–1), DEAC–Falco KC (0–1), Sopron KC–ZTE KK (0–1).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában