Kosárlabda

2023.06.27. 07:30

Cziczás László látatlanul is azonnal elfogadta volna az Eb-negyedik helyet

A belga csapat győzelmével ért véget a női Európa-bajnokság, amely a döntőben 64–58-ra nyert a spanyolok ellen. A magyar együttes a negyedik helyen végzett miután a bronzcsatában 82–68-ra kikapott a francia válogatottól. Hírportálunknak az Olajbányász korábbi csapatkapitánya, a magyar csapat mellett dolgozó Cziczás László beszélt a hölgyek produkciójáról.

Varga Csaba

Székely Norbert, szövetségi kapitány (balra) és Cziczás László évtizedek óta nem látott sikerre vezette a női kosárlabda-válogatottat a 2023-as Európa-bajnokságon

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A fináléról még annyit, hogy Spanyolország 36 és fél percen keresztül vezetett, de Belgium a hajrában fordított, végül óriási csatában 64–58-ra diadalmaskodott, és története során először nyert az Eb-n aranyérmet. Mindezt úgy, hogy csapatukban összesen négy (!) kosárlabdázó dobott pontot a döntőben.

Jól kezdte a bronzmeccset a magyar válogatott, de a franciák hamar fordítottak, sőt tíz perc alatt 26 pontot vertek a mieinkre. A második negyedben tudott javítani a borzasztó mérlegén a magyar együttes, azonban ismét jöttek a kihagyott büntetők, a pontatlan passzok, és a franciák növelték az előnyüket, és 49–30-es vezetéssel vonultak a nagyszünetre.

A fordulás után jobban játszott a magyar válogatott, feljött tíz pont távolságra, 45–55. A záró felvonásban a letámadásaink olykor jól működtek, kapaszkodott a nemzeti csapatunk, de hat perccel a vége előtt így is 71–55-re vezetett az ellenfél. Noha az utolsó percben csak kilenc volt a különbség, a franciák győzelmét nem fenyegette veszély, és ezzel ők szerezték meg a bronzérmet.

Franciaország–Magyarország 82–68 (26–8, 23–22, 12–19, 21–19)

Ljubljana, 1000 néző. Vezette: Castillo (spanyol), Aunkrogers (lett), Proc (lengyel).

FRANCIAORSZÁG: Fauthoux 4, TOURÉ 20/18, Salaun 6, CHARTEREAU 10, Gruda 1. Csere: BADIANE 9, Bernies 4, Vukoszavljevics 3, Michel, RUPERT 13/3, Lacan 10/3, Foppossi 2. Szövetségi kapitány: Jean-Aimé Toupane.

MAGYARORSZÁG: STUDER 15/9, Lelik 6/6, Dubei 9, GOREE 15/6, KISS V. 21/3. Csere: Kányási, Aho N., Határ 2, Török Á., Horváth B., Varga A., Ruff-Nagy D.. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

– Ha az Eb előtt valaki azt mondja, hogy negyedikek leszünk, azonnal elfogadtam volna – mondta hírportálunknak, a szolnoki kötődésű Cziczás László, a válogatott másodedzője. – Sajnos nem sikerült érmet szereznünk, pedig benne volt a pakliban. De a negyedik hely óriási eredmény, különösen azért, mert ezzel az eredménnyel kvalifikáltuk magunkat a jövő februári olimpiai selejtezőre, ami óriási távlatokat nyithat a női kosárlabdának Magyarországon.

Az Olaj egykori csapatkapitánya a szakmai stáb munkájáról is beszélt. – Természetesen mindenkinek megvolt a maga feladata, az edzésvezetéstől a videóelemzésig bezárólag próbáltunk úgy dolgozni és összehangolni a munkánkat, hogy Székely Norbinak csak a döntést kelljen meghoznia. Teszem, hozzá, hogy Norbi mindenbe bevont bennünket, és kikérte a véleményünket. Jó ebben a stábban dolgozni, majd ősszel folytatjuk munkát. Most haza utazom a családomhoz, hiszen május eleje óta alig találkozunk. Augusztus közepéig lesz egy kis pihenő, aztán az elmúlt évadban bajnoki döntős Győr csapatával kezdjük a felkészülést a következő évadra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában